Primul caz de gripă de tip A la Satu Mare


Prin intermediul unui comunicat remis presei miercuri, 21 februarie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare anunţă înregistrarea primului caz de gripă de tip A la nivel de judeţ.

Epidemilogul Lidia Tămaş afirmă că DSP a primit, în baza metodologiei de supraveghere a infecţiilor aparatului respirator de tip viroze, pneumonii şi gripă, prima confirmare de infecţie cu virus gripal tip A la un caz de îmbolnăvire diagnosticat în judeţul Satu Mare. Pacientul bolnav de gripă este un bărbat din Satu Mare de aproximativ 35 ani şi a fost diagnosticat în urma consultului medical la medicul de familie. Acesta a prezentat simptomatologia unei infecţii acute a căilor respiratorii superioare, respectiv febră ridicată, iar ulterior, sub tratamentul administrat, evoluţia a fost favorabilă.

În comunicatul de presă se arată că, diagnosticul etiologic al acestui caz de infecţie cu virus gripal de tip A s-a realizat în laboratorul de referinţă al Institutului Naţional Cantacuzino. De asemenea, DSP Satu Mare derulează activităţi specifice pentru identificarea, înregistrarea şi evaluarea săptămânală a infecţiilor aparatului respirator precizate anterior.

Având în vedere identificarea şi confirmarea primului caz de gripă în judeţul Satu Mare, DSP recomandă populaţiei să se adreseze în primul rând medicului de familie pentru consult, evaluare, abordare terapeutică şi izolare (la domiciliu sau la Spitalul de Boli Infecţioase, după caz) a cazurilor suspecte, în scopul prevenirii transmiterii acestor infecţii şi generării unor focare de colectivitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.