În urma recontractării pentru perioada 2011-2020, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare, gestionează doar 22 din cele 33 de fonduri de vânătoare pe care avea în subordine în intervalul 2000-2011. Contractările se fac pe zece ani însă pentru perioada 2011-2020, o treime din fondurile de vânătoare au intrat în gestiunea unor asociații de proprietari.
Potrivit directorului AJVPS Satu Mare, Gheorghe Ghiran ”o parte din fondurile de vânătoare din județ au fost atribuite asociațiilor de proprietari care vor avea în această decadă (2011-2020) grijă de pădurile respective. Până anul trecut am gestionat 33 de fonduri însă în urma contractărilor efectuate în 2011, am rămas cu 22”.
Ghiran mai spune că cele 22 de fonduri de vânătoare reprezintă o suprafață de 193.000 ha. ”Este suprafața pe care o gospodărim în prezent. Ce presupune gestionarea fondurilor de vânătoare? În primul rând trebuie să asigurăm hrana complementară a vânatului, paza fondului de vânătoare, să respectăm cotele de recoltă aprobate de Ministerul Mediului și Pădurilor, combaterea dăunătorilor dar avem în sarcină și evaluarea de primăvară pentru vânatul mic și evaluarea vânatului mare pentru tot restul anului”.
Potrivit interlocutorului, sezonul de vânătoare începe pe data de 15 mai și ține până la aceeași dată a anului următor. ”Până pe data de 28 februarie, este sezonul pentru fazan, iar pentru răpitoare (cu păr și pene) sezonul ține până pe data de 15 mai”, a precizat Ghiran. În altă ordine de idei, vânătorii care împușcă vulpi beneficiază de o recompensă de 50 de lei. ”Noi suntem monitorizați cu rabia. Până în prezent Direcția Sanitară-Veterinară (DSV) Satu Mare a efectuat două vaccinări cu momeli, din avion, însă cei care împușcă vulpi primesc de la DSV câte 50 de lei pentru fiecare animal vânat. Acesta este nivelul cotei de împușcare pentru vulpi”, spune Gheorghe Ghiran.