Jaf la drumul mare: Mondiala pretinde o chirie anuală de 500.000 lei pentru grădiniţă


Situaţia Grădiniţei “Mondiala” din Satu Mare revine pe tapet cu tot mai multă insistenţă şi presiune din partea celor care au în proprietate imobilul. Situată la capătul podului Golescu, grădiniţa funcţionează din anii 70 – 80, iar când fabrica Mondiala şi-a adăugat în coadă SA şi a înregistrat patrimoniul, în acesta a fost inclus şi imobilul cu pricina, deşi finanţarea este asigurată în continuare de la bugetul local.

Discuţiile cu privire la soarta grădiniţei, purtate între reprezentanţii SC Mondiala SA Satu Mare, respectiv ai concernului de la Bucureşti şi conducerea Primăriei, au început în urmă cu mai bine de patru ani, poziţia proprietarilor imobilului fiind axată exclusiv pe obţinerea unui câştig din chiria anuală pe care Primăria ar trebui s-o achite.

Ultima discuţie a avut loc săptămâna trecută, iar reprezentanţii SC Mondiala SA au solicitat Primăriei o chirie anuală de circa 500 mii lei. “Deşi este foarte mare, ţinând cont de poziţia grădiniţei şi preţul unui mp de teren în zona respectivă, suma pare oarecum justificată” – afirmă primarul Iuliu Ilyes. Cu toate acestea, Primăria şi-ar permite doar foarte greu să achite anual o astfel de sumă, în condiţiile în care, chiria anuală stabilită pentru şase şcoli din municipiu care funcţionează în imobile proprietate privată, se cifrează în total la 1.521.447 lei.

Potrivit celor declarate de primarul Iuliu Ilyes, situaţia este cât se poate de complicată, în special pentru că este vorba despre 230 de copii. Dacă grădiniţa va fi desfiinţată, aşa cum prevede una dintre variantele avute în vedere, întrebarea este ce se va întâmpla cu aceşti copii, dar şi cu personalul care lucrează la grădiniţă. Referindu-se la acest aspect, directoarea Angela Vitui ne-a declarat că, în cazul desfiinţării grădiniţei în viitorul apropiat, cei 31 de angajaţi – 19 cadre didactice şi 12 cadre nedidactice – ar putea rămâne pe drumuri, deoarece reţeaua şcolară a fost aprobată deja la începutul anului. “Grădiniţa “Mondiala” este foarte apreciată, drept dovadă şi numărul mare de copii. Astfel, în anul şcolar 2011 – 2012 grădiniţa este frecventată de 230 copii, din care, după ce în toamnă unii vor pleca la şcoală sau în clasele pregătitoare, vor rămâne 150, număr care va fi completat ulterior, odată cu începerea înscrierilor pentru grădiniţe, de cel puţin 50 de copii” – ne-a declarat Angela Vitui.

Pe de altă parte, pentru a evita desfiinţarea grădiniţei fără a se oferi o altă alternativă, Primăria intenţionează să construiască o astfel de instituţie de educaţie pe strada Porumbeilor. O altă variantă, asupra căreia insistă directoarea Angela Vitui, este aceea de acordare a unui spaţiu pentru grădiniţă în unităţile şcolare din Satu Mare care au fost desfiinţate. În sfârşit, o altă variantă, despre care ne-a declarat de asemenea directoarea Vitui, este aceea referitoare la prezentarea de către conducerea Primăriei Satu Mare a unei contraoferte privind chiria anuală pe care ar putea s-o achite.

2 Comentarii la "Jaf la drumul mare: Mondiala pretinde o chirie anuală de 500.000 lei pentru grădiniţă"