Expoziţie: ”Gepizii. Artizani și războinici”


După brățările regale dacice de aur și figurile de ceară, Muzeul Județean (MJ) Satu Mare se pregătește pentru a le oferi sătmărenilor un periplu în lumea gepizilor, un popor migrator de origine germanică, care în decursul veacului al V-lea d.Hr., s-a stabilit în Câmpia Panonică, ajungând și până în vestul Transilvaniei.

Vernisajul expoziției intitulată sugestiv ”Gepizii. Artizani și războinici” va avea loc miercuri, 22 februarie, cu începere de la ora 13.00, la MJ de pe B-dul Vasile Lucaciu din Satu Mare. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean (CJ) Satu Mare, MJ, Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” din București, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, Muzeul Național al Unirii din Alba și Muzeul Județean Mureș.

Potrivit arheologului MJ Satu Mare, Robert Ghindele, specialist în perioada migrațiilor spune că ”expoziția cuprinde podoabe din bronz, argint și aur, vârfuri de lance, monede, coliere dar și obiecte din ceramică. Pe teritoriul județului nostru am descoperit morminte aparținând gepizilor la Berveni și Dindești”.

Mai trebuie știut că obiectele expuse vor putea fi vizionate până pe 16 martie, iar prețul unui bilet de intrare va fi de 3 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.