Biserica “Calvaria” a fost sfinţită duminică


Restaurată din fonduri europene, biserica romano-catolică “Calvaria” din Satu Mare a fost sfinţită duminică, 19 februarie, în prezenţa a sute de credincioşi sătmăreni.

Reabilitarea integrală a bisericii a fost realizată prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională, şi s-a derulat pe parcursul a 20 luni, între iunie 2010 – februarie 2012, iar valoarea totală a proiectului a fost de 6.550.619 lei. Din această sumă, 5.408.206 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă din partea UE.

Proiectul a avut ca obiectiv general valorificarea durabilă a bisericii romano-catolice “Calvaria”, în vederea creşterii atractivităţii turistice la nivel local şi regional, ca factor ce stimulează creşterea economică.
Pe lângă lucrările de consolidare a lăcaşului de cult, a cărui existenţă datează în Satu Mare din anul 1844, reconstruit ulterior între anii 1908-1909, pe urmele vechii biserici a cetăţii Castrum Zotmar, pe “Dâmbul Toboşarilor”, au fost executate şi lucrări de restaurare determinate de statutul de monument istoric al bisericii. Totodată, orga, mobilierul şi tâmplăria din interiorul bisericii au fost recondiţionate, şi a fost instalat un sistem de acţionare automată a clopotelor.

Deoarece sfinţirea bisericii reprezintă un eveniment important, programul dedicat acestui eveniment a fost conceput pe durata a tei zile, respectiv 17, 18 şi 19 februarie.

Vineri, 17 februarie, de la ora 18:00 a avut loc sfânta liturghie solemnă de pregătire spirituală pentru sfinţirea bisericii, oficiată în limba germană de preotul paroh Tiberiu Schupler, iar sâmbătă, 18 februarie, de la aceeaşi oră a avut loc sfânta liturghie în limba română, oficiată de preotul paroh Ioan Laurenţiu Roman. Duminică, 19 februarie, sfânta liturghie pontificală de sfinţire a bisericii a fost oficiată de episcopul Eugen Schonberger.

Duminică, festivităţile au început la ora 10:00 şi, pe tot parcursul derulării lor, corul bisericii a contribuit la menţinerea unei atmosfere de pioşenie şi emonţionantă în acelaşi timp. Alături de credincioşii care care au participat la eveniment s-au aflat şi mai multe oficialităţi. De la Bucureşti a fost prezent preşedintele Senatului României, Vasile Blaga, fiind prezenţi, de asemenea, senatorul PSD Valer Marian, senatorul UDMR Tiberiu Ghuntner, deputatul UDMR Erdei Dolczi Istvan şi deputatul PDL Ioan Holdiş. Din partea oficialităţilor locale şi judeţene sătmărene au participat prefectul Radu Giurcă, preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean – Csehi Arpad, Mircea Govor şi Adrian Ştef, respectiv primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Adrian Albu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.