Invitaţi de seamă la a XIII-a ediţie al “Anului editorial sătmărean 2011”

Lume multă la a XIII-a ediţie al “Anului editorial sătmărean 2011”, eveniment găzduit astăzi, 17 februarie, la Centrul Multicultural “Poesis” de pe strada Mircea cel Bătrân din Satu Mare. Deschiderea festivă a ediţiei din acest an a sărbătorii culturii a avut loc de la ora 11.00, în prezenţa oficialităţilor judeţului Satu Mare dar şi a numeroşi oameni de cultură.

195 de titluri de cărţi, 34 de titluri de publicaţii periodice, 71 articole şi opt documente audio-video reprezintă producţia culturală a anului trecut (2011). La evenimentul organizat de Consiliul Judeţean (CJ), Biblioteca Judeţeană şi Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare au participat senatorul social-democrat Valer Marian, senatorul UDMR, Tiberiu Guntner, preşedintele CJ Satu Mare, Chehi Arpad, cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Mircea Govor şi Adrian Ştef, directorul Direcţiei pentru Cultură, George Vulturescu, scriitori, poeţi şi iubitori ai culturii.

În cuvântul de deschidere directorul BJ Satu Mare, Mircea Ardelean le-a vorbit celor prezenţi despre rolul bibliotecilor publice în actul cultural a fiecărei comunităţi, concentrându-se pentru câteva momente şi asupra importanţei programului Biblionet “care a reuşit să atragă la sala de lectură tot mai mulţi sătmăreni interesaţi de studiu. Uneori sala devine neîncăpătoare. Trebuie să vă spun că valoarea investiţiei la nivel de judeţ depăşeşte 500.000 lei, iar la nivel de municipiu valoarea investiţiei în cadrul acestui program este de 132.000 lei”.

Tot despre importanţa actului cultural şi despre condiţia intelectualului în societatea actuală a vorbit şi senatorul Valer Marian. “Intelectualul are un rol covârşitor mai ales în această perioadă de criză în care trăim. Creaţiile culturale sunt cele care rămân pentru posteritate iar intelectualul este cel care transmite cu fidelitate prin arta sa, spiritul vremurilor”, a declarat Valer Marian.

După luările de cuvânt Mircea Ardelean a acordat şi câteva premii de onoare unor oaspeţi veniţi din afara judeţului. Astfel, au fost distinşi cu premii de onoare preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Doina Popa, directorul Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” din Cluj, Sorina Stanca, directorul Programului Biblionet, Paul Baran şi preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia “Dacia”, Ioan Botoş.

De asemenea, au mai fost acordate premii pentru secţiunile: “Poezie”, “Critică teatrală”, “Traduceri”, “Monografii”, “Carte de ştiinţă”, “Reviste de cultură”, “Tradiţii sătmărene”, “Ştiinţa istoriei”, “Religie” şi “Audio/vizual”. Cei prezenţi au avut posibilitatea să vizioneze expoziţia alcătuită din publicaţiile editoriale pe anului 2011, organizată în holul Centrului Multicultural “Poesis”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.