1,2 miliarde lei vechi pentru dotarea a trei cabinete stomatologice şcolare


Primăria Satu Mare a cuprins în bugetul pe acest an o sumă care va fi folosită pentru dotarea cu aparatură stomatologică a trei cabinete şcolare din municipiu. Măsura a fost luată în scopul iniţierii unei campanii la nivel de municipiu privind efectuarea de controale stomatologice obligatorii pentru toţi elevii din clasele primare.

În prezent, în municipiul Satu Mare există 9 cabinete medicale şcolare, din care doar unul are ca profil de activitate stomatologia infantilă, care se adresează copiilor cu vârste între 0 – 18 ani. Situaţia este diferită faţă de înainte de 1989, când, în fiecare şcoală din municipiu exista un cabinet medical, iar 8 şcoli aveau şi cabinete stomatologice. Pe lângă acestea, alte 4 cabinete de stomatologie infantilă funcţionau în cadrul Policlinicii Stomatologice de pe strada Cuza Vodă, iar 4 în cadrul Policlinicii Stomatologice din vecinătatea Spitalului Nou, ulterior desfiinţată.

În aceste condiţii, conducerea Primăriei Satu Mare a decis iniţierea şi dezvoltarea unui program cu caracter permanent, începând cu anul şcolar 2012-2013, de asigurare a unor controale stomatologice obligatorii tuturor elevilor din clasele primare. Suma prevăzută pentru dotarea minimală a celor trei cabinete stomatologice, cuprinsă în bugetul municipiului pe acest an, se cifrează la 1,2 miliarde lei vechi.

Primarul Ilyes afirmă că efectuarea unor controale stomatologice cel puţin o dată pe an de către elevii din clasele primare, cu recomandarea ulterioară, dacă situaţia o impune, pentru asanarea focarelor de infecţie sau intervenţii mai complexe, este necesară deoarece, odată cu desfiinţarea cabinetelor stomatologice şcolare, şi părinţii au devenit mai neglijenţi cu problemele legate de dentiţia copiilor.

Pentru început, pe lângă cuprinderea în buget a celor 1,2 miliarde lei vechi, conducerea Primăriei Satu Mare a iniţiat întâlniri cu directorii instituţiilor de învăţământ din municipiu pentru a se stabili şcolile unde vor fi amenajate cele trei cabinete stomatologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.