Restaurată din fonduri europene, biserica “Calvaria” va fi sfinţită duminică


Printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, biserica romano-catolică “Calvaria” din municipiul Satu Mare a fost restaurată integral. Derularea lucrărilor de restaurare a avut loc pe parcursul a 20 de luni, între iunie 2010 – februarie 2012, iar valoarea totală a proiectului a fost de 6.550.619 lei. Din această sumă, 5.408.206 lei reprezintă contribuţia nerambursabilă din partea UE. Proiectul a avut ca obiectiv general valorificarea durabilă a bisericii romano-catolice “Calvaria”, în vederea creşterii atractivităţii turistice la nivel local şi regional, ca factor ce stimulează creşterea economică.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 13 februarie, la Palatul Episcopal, au fost prezentate principalele aspecte referitoare la lucrările de restaurare care au fost efectuate, precum şi precizări privind sfinţirea bisericii, prevăzută pentru duminică, 18 februarie. La întâlnirea cu ziariştii au fost prezenţi Józsa János, referent mass-media în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare, Ioan Laurenţiu Roman şi Tiberiu Schupler – preoţi parohi ai comunităţilor de limbă română şi germană a bisericii “Calvaria”, precum şi Mircea Leţiu, respectiv Maria Turturean – reprezentanţii executantului şi ai firmei de consultanţă.

Pe lângă lucrările de consolidare a lăcaşului de cult, a cărui existenţă datează în Satu Mare din anul 1844, reconstruit ulterior între anii 1908-1909, pe urmele vechii biserici a cetăţii Castrum Zotmar, pe Dâmbul Toboşarilor, au fost executate şi lucrări de restaurare determonate de statutul de monument istoric al bisericii. Totodată, orga, mobilierul şi tâmplăria din interiorul bisericii au fost recondiţionate, şi a fost instalat un sistem de acţionare automată a clopotelor.

Deoarece sfinţirea bisericii, după finalizarea lucrărilor, reprezintă un eveniment, programul festiv a fost conceput pentru trei zile, respectiv 17, 18 şi 19 februarie.

Vineri, 17 februarie, de lşa ora 18:00 va avea loc sfânta liturghie solemnă de pregătire spirituală pentru sfinţirea bisericii, oficiată de preotul paroh Tiberiu Schupler, iar sâmbătă, 18 februarie, de la aceeaşi oră, sfânta liturghie va fi oficiată de preotul paroh Ioan Laurenţiu Roman. Programul zilei de duminică, 19 februarie, va fi mai complex. De la ora 9:40 este prevăzut un program muzical instrumental, urmat, de la ora 10:00, de sfânta liturghie pontificală de sfinţire a bisericii, oficiată de episcopul Eugen Schonberger.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.