NU A.C.T.A.! – protest ratat la Satu Mare!


La Satu Mare, ceea ce dorea a fi un protest de mare amploare împotriva A.C.T.A. (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), s-a rezumat sâmbătă, 11 februarie, într-o mini întâlnire de grup.

La ora 17:00, programată pentru adunarea celor dornici să se exprime împotriva acordului multilateral care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, pe platoul din Piaţa “25 Octombrie” se aflau doar câţiva jurnalişti, o dubă a Jandarmeriei şi un sătmărean de circa 50 ani. Ulterior, în aproximativ o jumătate de oră, şi-au făcut apariţia încă şapte tineri, din care doi purtau măşti confecţionate din carton.

După o scurtă şedinţă foto, grupul s-a destămat, iar cu aceasta s-a încheiat şi ceea ce se anunţa un protest – iniţiat de comunitatea Facebook din Satu Mare – asemeni celor programate în mai multe oraşe din ţară.

La nivel global, acordul A.C.T.A. a fost negociat, între mai multe ţări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, etc. Tratatul nu se referă doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acoperă şi comerţul cu produse contrafăcute. Conform unui document întocmit de accessnow.org, A.C.T.A. este o ameninţare la adresa drepturilor utilizatorilor pentru că îi forţează pe furnizorii de Internet să desfăşoare activităţi de supraveghere la nivelul retelelor proprii şi să pună la dispoziţia deţinatorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale presupuşilor făptuitori.

3 Comentarii la "NU A.C.T.A.! – protest ratat la Satu Mare!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.