Coaliţia 52, lansată şi la Satu Mare


Înfiinţată la iniţiativa Asociaţiei Academia de Advocacy Timişoara şi alcătuită din cetăţeni şi asociaţii legal constituite ale acestora care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică din România, Coaliţia 52 a fost prezentată la Satu Mare în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi, 9 februarie, la sediul Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA).
Despre ce înseamnă Coaliţia 52 şi care sunt obiectivele pe care şi le propune, au vorbit Daniela Culic şi Angela Bercean, preşedintele, respectiv vicepreşedintele CCIA Satu Mare. Acestea au menţionat că, la fel ca la Satu Mare, conferinţe de lansare a informaţiilor referitoare la Coaliţia 52, au avut loc joi şi în alte 21 oraşe din ţară. Cu menţiunea că, în data de 17 februarie a.c., ora 11:00, la fel ca şi în celelalte oraşe din ţară, la sediul CCIA Satu Mare este programată o masă rotundă în vederea dezbaterii obiectivelor avute în vedere de Coaliţia 52. Daniela Culic a precizat că la această întâlnire au fost deja invitaţi politicienii sătmăreni, conducerile Consiliului Judeţean şi Primăriei, respectiv consilierii judeţeni şi municipali, dar şi conducerile primăriilor din Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad.

Principalul motiv ce a determinat înfiinţarea Coaliţiei 52 îl reprezintă faptul că Legea 522003 a fost frecvent încălcată până acum în cazul adoptării unor acte normative importante, dar şi prin lipsa unor termene rezonabile de dialog, în scopul participării active a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor publice. În aceste condiţii, Coaliţia 52 propune o serie de soluţii care pot fi dezbătute şi completate de către oricine doreşte să facă parte din aceasta, ONG-uri, asociaţii legal constituite sau cetăţeni.

Deocamdată, CCIA Satu Mare este singurul membru din Satu Mare al Coaliţiei 52, la nivel naţional existând în prezent 204 membri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.