Senatorul Valer Marian despre realităţile politice ale momentului

Preşedintele PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian a făcut azi, 5 februarie, într-o conferinţă de presă, o scurtă radiografie a situaţiei a situaţiei politice în care se află România în acest moment.

Prima temă abordată a fost greva parlamentară a deputaţilor şi senatorilor USL. Conform celor spuse de Valer Marian s-a ajuns în acest punct datorită faptului că actualul guvern a împiedicat în mod constat parlamentul să îşi exercite atribuţiile

constituţionale de organ legislativ al statului având nu mai puţin de 14 asumări ale răspunderii pe diverse legi extrem de importante. Din aceste 14 asumări nu mai puţin de 5 dintre ele au fost declarate neconstituţionale. Un alt abuz al actualei puteri a fost interdicţia dată propriilor parlamentari de a-şi exercita votul în cazul moţiunilor de cenzură iniţiate de opoziţie. Modificarea regulamentelor şi cutumelor parlamentare pentru a permite ca un partid care nu a participat la alegeri (UNPR) să aibă dreptul de a avea grup parlamentar şi funcţii în conducerile celor două camere este un alt abuz din nenumăratele făcute de puterea actuală. S-a făcut precizarea că în timpul acestei greve, parlamentarii opoziţiei vor fi prezenţi la Parlament dar nu vor participa la nicio comisie sau la şedintele de plen decat daca va fi vorba de situaţii extraordinare. Totodată parlamentarii USL îşi vor dona indemnizaţia primită în această perioadă în scopuri caritabile. Valer Marian a decis să dea banii unui număr de şase familii nevoiaşe din judeţ.

Următoarea temă a vizat atitudinea unor reprezentanţi ai intituţiilor internaţionale faţă de situaţia politică din Romania. A fost amintită petrecerea de pomină la care au chefuit reprezentantul FMI Jeffrey Franks şi şeful ANAF Sorin Blejnar. Senatorul de Satu Mare a fost extrem de critic şi la adresa ambasadorului SUA Mark Gitenstein care a avut în ultimele luni câteva declaraţii nepotrivite pentru un diplomat şi pe care Valer Marian le-a apreciat a fi “ingerinţe în treburile interne ale României”. Acesta a mai declarat că speră că Gitenstein nu confundă România cu ţările bananiere care s-au aflat odinioară sub aripa SUA sau cu protectoratele asiatice ale acesteia: Iran, Afganistan sau Egipt.

Ultimul punct al conferinţei de presă a avut ca temă situaţia actualei coaliţii de guvernare care pare a fi într-o degringoladă totală. Senatori Mircea Banias şi Iulian Orban(care miercuri au demisionat din PDL) sunt, conform celor spuse de Valer Marian, primii dintr-un şir lung de parlamentari PDL care sunt pe puntul de a părăsi corabia puterii. În continuare, senatorul a explicat cum a fost ţinută această coaliţie împreună prin şantaj de către Traian Băsescu fiind date exemple atât din tabăra UNPR cât şi din cea a UDMR. Noul ministru al Afacerilor Externe a primit deja o interpelare din partea senatorului de Satu Mare în care este întrebat despre legăturile sale cu fosta securitate.

Un Comentariu la "Senatorul Valer Marian despre realităţile politice ale momentului"