De vorbă cu preşedintele ROTARACT Satu Mare

E o tânără sociabilă, comunicativă şi sensibilă la problemele comunităţii în care trăieşte. Se implică în acţiuni de voluntariat deoarece crede cu stăruinţă că trebuie şi poate să le ofere sprijin celor mai puţin norocoşi decât ea. Vă propun să o cunoaştem pe Oana – Denisa Dumitru, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi în acelaşi timp preşedintele Clubului ROTARACT Satu Mare.

Reporter: Pentru început vă rog să spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Oana – Denisa Dumitru: În primul rând, vă salut pe dumneavoastră şi cititorii “Sătmăreanului”! Numele meu este Oana – Denisa Dumitru, am 17 ani şi sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare. Sunt o persoană sociabilă şi îmi place să comunic cu cei care mă înconjoară. Atunci când mă concentrez asupra unui scop bine determinat fac tot ceea ce este posibil şi necesar pentru a-mi atinge ţelul, capacitându-i pe cei de lângă mine, iar progresele (succesul echipei) mă motivează. Mă adaptez uşor unor situaţii diferite. Încă din gimnaziu m-am implicat în diferite acţiuni de voluntariat, deoarece am simţit că trebuie să ofer sprijin celor mai puţin norocoşi decât mine. Mă consider o persoană de încredere, conştiincioasă, cred că cei din jurul meu se pot baza pe mine atunci când mă angajez într-un proiect şi îmi plac lucrurile bine făcute.

R.: De când sunteţi membru ROTARACT şi, ce v-a îndemnat să vă alăturaţi grupului de tineri ai acestui club?

O.D.D.: Sunt membru ROTARACT din anul 2009, adică din primul an de liceu. Mă simt motivată de apartenenţa la un grup şi consider că acest lucru a fost primul factor care m-a influenţat în această alegere. La vremea aceea cunoşteam câţiva tineri membri ai Clubului Rotaract şi pentru că am avut ocazia să aflu despre acţiunile lor, interesul meu a crescut. Dorinţa de de a aduce servicii comunităţii locale precum şi comunităţii globale, participarea la activităţi care îi ajută pe Rotaractieni să devină lideri mai eficienţi în viaţa lor personală, învăţându-i totodată să dezvolte şi să sprijine cluburi puternice cu proiecte relevante sunt doar câteva dintre motivele pentru care mi-am dorit să fac parte din acest grup.

R.: Am înţeles că în prezent sunteţi preşedintele ROTARACT Satu Mare …

O.D.D.: În acest an Rotaractian, în urma alegerilor, am fost desemnată preşedinte ROTARACT Satu Mare. Din această postură îmi doresc ca alături de colegii mei să asigurăm evoluţia clubului prin identificarea de noi modalităţi de publicitate şi promovare a proiectelor şi prin obţinerea de resurse financiare care să asigure, aşa cum am spus, progresul clubului. Totodată milităm pentru atragerea a cât mai mulţi tineri capabili să se formeze ca lideri şi care să sprijine demersurile Rotaract atât în comunitatea locală, cât şi globală.

R.: Când aţi fost aleasă în această funcţie şi ce v-a îndemnat să candidaţi pentru această poziţie?

O.D.D.: Am fost aleasă în funcţia de preşedinte ROTARACT Satu Mare anul trecut. Am candidat pentru această poziţie deoarece am considerat că prin deprinderile şi abilităţile pe care le deţin pot contribui la evoluţia clubului. Tehnicile de prezentare a programului Rotaract unor potenţiali membri, capacitatea de a numi responsabili de proiecte şi asigurarea de viitori responsabili necesare unui lider, sunt câteva din calităţile pentru care cred că m-au votat colegii. De-a lungul activării mele în ROTARACT cred că am dovedit spirit de iniţiativă, că sunt un bun organizator şi comunic eficient, mi-am asumat acţiunile cu responsabilitate, şi cu perseverenţă am realizat misiunea proiectelor alături de colegii mei.

R.: Care sunt regulile pe care trebuie să le îndeplinească un tânăr pentru a deveni membru în Clubul ROTARACT?

O.D.D.: În primul rând trebuie să îşi dorească să se implice în cât mai multe acţiuni alături de noi, să posede capacităţi de lider pe care să dorească şi să fie capabil să le dezvolte; să fie interesat de participarea la activităţi de dezvoltare profesională, formare de lideri, proiecte în serviciul comunităţii, proiecte internaţionale, colecte de fonduri şi activităţi sociale. Trebuie să fie licean şi să fie un bun comunicator. Cei care sunt propuşi spre a deveni membri ROTARACT îşi prezintă CV-ul, susţin un interviu, iar în cazul în care dovedesc calităţile necesare unui membru, au trei luni la dispoziţie în care trebuie să organizeze şi să deruleze un proiect cu sprijinul nostru. În toată această perioadă, ei au calitatea de membri aspiranţi, sunt monitorizaţi, urmând ca la sfârşitul celor trei luni, membrii activi să decidă dacă persoana în cauză va deveni membru activ al clubului.

R.: Câţi membri numără în prezent Clubul ROTARACT Satu Mare?

O.D.D.: În prezent, clubul nostru numără 11 membri activi, elevi la cele mai prestigioase licee din Satu Mare. Pe lângă aceştia, mai avem 20 de membri pasivi, care ne sprijină în demersurile noastre. Ei sunt în prezent studenţi la universităţi din ţară sau din străinătate, astfel că participă la proiecte doar atunci când timpul le permite, însă îşi menţin calitatea de membri ai clubului.

R.: Ce fac mai exact Cluburile ROTARACT?

O.D.D.: Pe scurt, Cluburile ROTARACT organizează o varietate de proiecte şi activităţi, care depind în primul rând de interesele membrilor clubului. În orice caz, sunt trei tipuri de activităţi incluse în programele ROTARACT: pregătire profesională, formare de lideri şi proiecte de caritate şi ajutor. Aceste domenii asigură un program echilibrat care oferă experienţă şi ocazii pentru evoluţia fiecărui Rotaractian. Cluburile ROTARACT se dezvoltă pe cont propriu şi se autofinanţează la nivel local. Lucrând în cooperare cu Rotary care îi sponsorizează ca parteneri în activităţi, Rotaractienii reprezintă o parte importantă a familiei Rotary.

R.: Aveţi şedințe periodice în care discutaţi problemele curente ale clubului?

O.D.D.: Sigur că da. Pentru a putea finaliza cu succes fiecare activitate avem nevoie de stabilirea scopurilor proiectelor, planificarea, organizarea şi desfăşurarea acestora, aşa că ne întrunim săptămânal în vederea concretizării acţiunilor.

R.: Care sunt realizările anului 2011, demne de remarcat?

O.D.D.: La fel ca în fiecare an, şi în 2011, Clubul ROTARACT a avut o multitudine de activităţi demne de remarcat. Voi evidenţia pentru cititorii dumneavoastră câteva proiecte de anvergură. Cel mai amplu a fost Festivalul de Teatru, organizat în perioada 28-30 martie. Acesta a prilejuit publicului sătmărean plăcerea de a se delecta cu piesele a circa 30 de trupe de actori elevi din judeţ şi din ţară. Reprezentările au fost încadrate în trei secţiuni: liceu, gimnaziu şi one man show, fiind apreciate de un juriu format din actori, profesori şi un membru ROTARACT. Pentru organizarea acestui eveniment şi asigurarea fondurilor de premiere, membrii ROTARACT au apelat la bunăvoinţa mai multor sponsori, astfel că premiile constând în bani şi obiecte au oferit concurenţilor o motivaţie în plus. Cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşte şi Crăciun, membrii clubului nostru au organizat în Satu Mare proiectul “Astăzi tu dăruieşti!”, care a constat în colectarea de alimente cu scopul de a fi donate unor centre de plasament din judeţ. Cu acest prilej am constatat că pe lângă alimente, copiii de acolo aveau şi alte nevoi, astfel că am apelat la sponsori pentru a-i sprijini în acest sens. Tot cu prilejul Sărbătorilor de iarnă, ne-am îndreptat atenţia şi către cei vârstnici, oferindu-le daruri în cadrul proiectului “Moş Crăciun la bătrâni”. În colaborare cu Radio Transilvania şi cu sprijinul Rotary Satu Mare, clubul nostru a participat la organizarea unei întâlniri între Moş Crăciun şi copiii de la centrele de plasament din judeţ. “Ziua Copilului” a fost un alt prilej pentru noi de a aduce bucurie în ochii copiilor, astfel că am organizat proiectul “Zâmbeşte, eşti copil!”, la care au participat copii din diferite şcoli şi instituţii. De asemenea, pe lângă aceste acţiuni, membrii clubului nostru sunt implicaţi în diferite acţiuni de procurare de fonduri cu scopuri caritabile.

R.: Ce proiecte aveţi pentru anul 2012?

O.D.D.: În anul 2012 deja am colaborat la campania caritativă organizată de Loga Dance School, care a constat în colectarea de fonduri pentru sprijinirea familiei Spivac. Obiectivul imediat al clubului este organizarea la sfârşitul lunii februarie a “Întâlnirii Regionale a cluburilor ROTARACT” din partea de Nord-Vest a ţării la Satu Mare, în cadrul căreia va avea loc şi proiectul internaţional “Rotary Global Swimmarathon”. Acesta are ca scop strângerea de fonduri pentru eradicarea poliomielitei. De asemenea, vom continua proiectele tradiţionale, astfel că vă invităm să ne fiţi alături în demersurile noastre. Lansez de acum invitaţia pentru elevii din judeţ şi din ţară de a participa la Festivalul de Teatru care va avea loc în luna aprilie. Pe lângă acestea vom organiza şi alte activităţi despre care nu pot să vă dau acum prea multe detalii, deoarece suntem la început de an şi ne aflăm în perioada de stabilire a programului pe anul în curs.

R.: Pentru final să vorbim puţin şi despre hobbyurile dumneavoastră?

O.D.D.: În timpul liber îmi place în mod deosebit să călătoresc, să cunosc oameni şi locuri noi, tradiţii şi mentalităţi diferite. Când vremea de afară nu îmi permite acest lucru, mă delectez cu o carte bună sau cu muzica preferată. Îmi place să mă plimb şi să surprind cu aparatul foto instantanee inedite.

R.: Vă mulţumesc pentru interviul acordat.

O.D.D.: Şi eu vă mulţumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.