Amor chinezesc la Satu Mare

Dacă ne mirăm din când în când cât de mulți chinezi vin cu comerțul în orașul de pe Someș, se pare că Satu Mare a fost preferat de către aceștia chiar și la început de veac XX. Cel puțin asta ne ”povestesc” ziarele vremii. Mai mult decât atât, ziarul local ”Satu-Mare” descrie și o poveste de amor dintre un chinez și o domnișoară din Satu Mare. Dar vă propun să urmăriți articolul din 15 mai, 1927 al ziarului ”Satu-Mare”.

”Aventura unor chinezi în Satu-Mare

De vre-o 2 săptămâni câte 2-3 și cam pe furiș au sosit la Satu-Mare vre-o 8 chinezi cari se ocupau cu vânzarea mărgelelor sau a vaselor de porțelan. Întrucât de la început au apărut suspecți, ei după 2 săptămâni au fost arestați. Percheziționați s’a găsit asupra lor o întreagă corespondență în limba chineză. A intrigat autoritățile, mai ales faptul, că un plic care încă nu fusese predat la poștă, era adresat unui chinez din Germania. La siguranță plicul desfăcut, s’a aflat că în el era alt plic cu o scrisoare adresată unui alt chinez din Moscova. Nu s’a putut descifra conținutul, fiind scris în chinezește. Sunt bănuieli că acești chinezi sunt în serviciul sovietelor. Se fac cercetări și imediat ce se va putea traduce scrisorile, faptul se va dovedi.

Aventura unuia dintre ei.

Unul dintre ei, Vu Heu Csang, a avut și o aventură erotică la noi.
Se știe că, chinezii iubesc foarte mult europencele! E legea contrasului! I-a ieșit în cale o șvăboaică cu ochii drăcești. Cum dl Vu Heu Csang, salvă Domnului, avea bani destui, fiindcă îi mergea ”negustoria”, a început cu cadourile. Fata noastră le primea, fiindcă deși îi displăcea mirosul exotic al chinezului, nu se putea lipsi de finețea porțelanurilor de sub Tibet. Visul unei călătorii spre Fluviul albastru, probabil ia sugerat ideia unei dragoste ”chineză”. Și când Vu Heu Csang ”aranjase” totul, iată veni arestarea. El plecă excortat la București, iar fina siluetă a drei. W. privea prin storul rărit de vreme, destrămarea unui vis, fie chiar chinezesc.

Se inversaseră rolurile din Madame Butterfflei”. (Ziarul Satu-Mare, 15 mai, 1927).

Un Comentariu la "Amor chinezesc la Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.