Vot unanim pentru închirierea fostului cinematograf “Popular”


Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2012 a fost aprobat joi, 2 februarie, în şedinţa Consiliului Local. În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au mai aprobat, între altele, reabilitarea faţadelor unor imobile care sunt monumente arhitecturale (Casa Albă şi cel de pe strada Ştefan cel Mare nr. 1), indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea drumului Careiului, respectiv reabilitarea sistemului de încălzire al Casei de Cultură a Sindicatelor, precum şi, controversatul proiect de hotărâre privind închirierea de către Primărie a clădirii unde a funcţionat fostul cinematograf “Popular”, în vederea înfiinţării “Casei Meşteşugarilor”, dacă va fi obţinută finanţarea de peste 1 milion euro pentru care se va aplica în baza unui proiect de cooperare trasfrontalieră România Ungaria.

Înainte de începerea dezbaterii proiectelor incluse pe ordinea de zi, consilierul PDL Dumitru Godâncă a dorit să le explice colegilor care au fost motivele cercetării sale de către DNA, la sfârşitul lunii ianuarie a.c. Expunerea consilierului a fost asemeni celei publicate în “Sătmăreanul” în data de 28 ianuarie.

Sătmarul are buget

În 2012, bugetul municipiului Satu Mare din veniturile proprii, este mai mic decât cel de anul trecut. Este vorba despre 115 milioane lei, faţă de 117,4 milioane lei în 2011, diminuarea fiind cauzată de reducerea cu 2,25%. Spre deosebire de anul trecut, când finanţarea necesară funcţionării instituţiilor de învăţământ din municipiu era acoperită exclusiv din bugetul propriu, în acest an Guvernul va asigura jumătate din această sumă. Astfel, dacă anul trecut Primăria a cheltuit din bugetul propriu 14 milioane lei pentru funcţionarea instituţiilor de învăţământ, în acest an 6,8 milioane lei vor fi asigurate de la bugetul central.

Fostul cinema “Popular” va fi închiriat

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, consilierii au aprobat în unanimitate şi proiectul de hotărâre privind închirierea de către Primăria Satu Mare a clădirii unde a funcţionat fostul cinematograf “Popular”, în vederea înfiinţării “Casei Meşteşugarilor”, dacă va fi obţinută finanţarea de peste 1 milion euro pentru care se va aplica în baza unui proiect de cooperare trasfrontalieră România Ungaria. În şedinţa extraordinară din 26 ianuarie, proiectul de hotărâre a a fost respins, din cauza unora dintre consilieri extrem de suspicioşi la început. Aceeaşi care, imediat după terminarea şedinţei, conştienţi brusc cu privire la efectul votului, respectiv ratarea unei finanţări europene de 1,2 milioane euro, au solicitat primarului să convoace imediat o altă şedinţă extraordinară pentru a vota favorabil. N-a fost convocată o altă şedinţă, nici atunci, nici ulterior, iar în şedinţa de joi, la propunerea primarului Iuliu Ilyes, proiectul de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi. Faţă de forma iniţială a proiectului de hotărâre, care prevedea constituirea unui drept de uzufruct în favoarea municipiului Satu Mare asupra imobilului menţionat, după discuţiile dintre executiv şi proprietarii clădirii, s-a convenit la închirierea de către Primărie a fostului cinematograf. În ceea ce priveşte chiria ce va fi achitată, proiectul de hotărâre aprobat vizează suma lunară de 2.000 euro, plus TVA, cu menţiunea că plata efectivă va începe de la data preluării imobilului, iar în cazul în care până la data respectivă nu se va şti dacă proiectul trasfrontalier a fost acceptat pentru finanţare, plata chiriei să înceapă de la data de la care locatarul clădirii va primi comunicarea referitoare la aceasta.

Un Comentariu la "Vot unanim pentru închirierea fostului cinematograf “Popular”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.