Condiții noi de stabilire și acordare a ajutorului social și a alocației pentru susținerea copilului

Beneficiarilor de ajutor social care nu și-au plătit până marți, 31 ianuarie a.c., taxele și impozitele locale aferente anului 2011 li se va suspenda plata indemnizațiilor pentru o perioadă de 5 luni. Este însă important de precizat faptul că în momentul în care pot să dovedească plata acestor taxe, își vor primi îndemnizațiile retroactiv din momentul în care aceasta a fost suspendată.

Anunțul a fost făcut astăzi, 1 februarie, de către directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Satu Mare, Daniela Cerneșteanu, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul instituției. Potrivit interlocutoarei ”în situația de suspendare a ajutoarelor, până ieri (marți, 31 ianuarie), la nivel de județ este vorba despre 1.046 de beneficiari care primeau alocații pentru susținerea familiei, 1.011 care beneficiau de ajutoare sociale și 466 de persoane care primeau indemnizații pentru creșterea copilului. Raportările din teritoriu încă nu s-au finalizat până în momentul de față, urmând ca și în cursul zilei de astăzi să mai primim rapoarte de la primăriile din județ”.

În ceea ce privește normele metodologice de aplicare a ajutoarelor sociale, aprobate luni, 30 ianuarie 2012, în ședința de Guvern, ministrul Muncii a venit cu câteva lămuriri. Astfel, se simplifică procedura de acordare a ajutoarelor sociale și rămâne o singură listă de bunuri care duce la excluderea solicitanților de la acordarea de ajutor social. Nu pot primi prestații sociale cei care au, printre altele, următoarele bunuri: obiecte de artă, bijuterii și metale prețioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal și porțelan de mare valoare, blănuri de valoare mare, obiecte de colecție, etc. Pe de altă parte beneficiarii sunt obligați să-și plătească impozitele locale respectiv impozitul pe imobile, terenuri și autoturisme/vehicule. Beneficiarii de venit minim garantat care vor ieși din plată pentru că nu și-au plătit impozitele, nu mai pot fi obligați să muncească în folosul comunității.

Daniela Cerneșteanu a vorbit și despre normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, aprobate prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 38/2011 care se referă la copiii în vârstă de până la 18 ani, care urmează o formă de învățământ în străinătate. Potrivit noilor metodologii și acești copii vor fi luați în calcul la stabilirea alocației de susținere a familiei, dacă și numai dacă respectivele școli prezintă dovezi privind frecventarea cursurilor școlare peste hotare. De asemenea, tinerii în vârstă de până la 18 ani, care termină cele 10 clase obligatorii de învățământ, vor fi luați în calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei, ca membri ai familiei.

Potrivit noilor prevederi, pentru copilul cu dizabilitate care a împlinit vârsta de 3 ani, se acordă oricăruia dintre părinții acestuia, un concediu de îngrijire până la împlinirea de către copil a vârstei de 7 ani. Pe perioada concediului de îngrijire, titularul beneficiază de o indemnizație lunară de 450 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.