Conferinţă de presă în faţa sediului Poliţiei

Senatorul social-democrat Valer Marian a susținut astăzi, 30 ianuarie, o conferință de presă în fața Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, prezentând acțiunile de poliție politică care domnia sa spune  ca au fost realizate în cursul anului 2011 de către lucrători ai Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), serviciul secret al Ministerului Administrației și Internelor, la comanda ministrului de interne Traian Igaș, și a directorului general al DGIPI, Cristian Gheorghe Lațcău, acțiuni coordonate în județele din nord-vestul României (Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj) de către șeful SIPI Maramureș, comisarul șef Augustin Bărbosu, și de locțitorul șefului IPJ Satu Mare, comisarul Teofil Parască. Iată în continuare textul integral al declarației de presă a senatorului Valer Marian:

”- După apariția în presă a materialelor (declarații politice și interpelări) împotriva ministrului Administrației și Internelor, Traian Igaș, și a directorului DGIPI, Cristian Lațcău, începând cu lunile aprilie, mai 2011, Lațcău a ordonat declanșarea unor măsuri ilegale de interceptare a convorbirilor telefonice ale senatorului Valer Marian precum și strângerea unor date compromițătoare la adresa sa și a oamenilor apropiați lui.

– În acest sens s-a format un ”comando” de poliție politică în arealul județelor Satu Mare, Sălaj, Maramureș și la București, vizându-se cercul de relații și îndeosebi factorii mass-media care-l sprijineau.

– În zona de Nord Vest coordonarea măsurilor informative și a celor de urmărire a fost dispusă prin SIPI din cele trei județe, coordonarea fiind asigurată de șeful Maramureș, Bărbosu Augustin, care prin subordonații săi a deschis mapele operative de urmărire și prin compartimentul de filaj aflat la dispoziția sa a desfășurat activități concrete de urmărire a senatorului Valer Marian.

– În mediul apropiaților lui Bărbosu s-au discutat despre activitățile de filaj desfășurate în preajma sărbătorilor de paști, când ziaristul Ovidiu Ohanesian și senatorul Valer Marian au observat filorii atât pe traseu cât și în zona redacției Gazetei de Nord Vest Satu Mare, fotografiind mașinile de filaj.

– SIPI Maramureș și celelalte servicii SIPI din zonă au executat comenzile politice ale directorului Lațcău, dar în momentul transmiterii ordinului de filaj de către Lațcău și Bărbosu, oamenii din subordine din compartimentul de filaj au făcut comentarii că nu există aprobări legale și că măsurile dispuse s-au făcut abuziv, fără autorizație.

– După sesizarea filorilor, prin intermediul unor polițiști din județele Satu Mare și Maramureș, s-a constatat că acțiunile de urmărire s-au desfășurat în mai multe rânduri fără aprobare, reușindu-se astfel aflarea identității unor subordonați ai șefului SIPI Maramureș, Augustin Bărbosu, care au făcut filaj și investigații sub acoperire. Printre aceștia se află: Blidar Ciprian, Indre Vlăduț, Puicar Adrian, Dobra Iulian, Băbuș Eugen și Burian Marius (nepot al generalului Alexandru Burian, adjunctul șefului SPP).

– Profesionalismul acestora este de nivelul directorului DGIPI, Cristian Lațcău (fost sergent de armată și șofer de poliție), întrucât la simple controale de rutină făcute de Poliția Rutieră, Vamă, ARR, aceștia și-au precizat adevărata identitate, legitimându-se ca ofițeri SIPI. Mai mult foști și actuali polițiști au aflat identitatea investigatorului sub acoperire al SIPI Maramureș, subordonat lui Bărbosu, pe nume Băbuș Eugen, poreclit ”Omul Roșu”, și etichetat ca informator deconspirat datorită lăudăroșeniei personale.

– Băbuș Eugen s-a lăudat că este omul șefului Serviciului filaj din DGIPI, Cârstea Nicu, care l-a promovat în funcție, afirmând că acesta este eminența cenușie a filajului din România.

– Din documentări s-a aflat că numitul Cârstea Nicu a condus toate măsurile de filaj și poliție politică realizate liderilor USL și este protejatul directorului Lațcău, deoarece toate acțiunile de filaj și de urmărire se fac fără autorizație. În cadrul DGIPI se discută acesta și-a angajat soția și copilul în DGIPI, profitând de relațiile sale apropiate cu fostul director Virgil Ardeleanu (zis Vulpea).

– Bărbosu trebuia schimbat din funcție, deoarece în urma unor evaluări SIPI Maramureș s-a situat pe ultimele locuri din țară. După apariția articolelor împotriva lui Igaș și Lațcău, ca să-și spele păcatele, Bărbosu a început să dea informații despre senatorul Valer Marian folosindu-și relațiile sale din Satu Mare, prin foști colegi și subordonați.

– Bărbosu are două case (una în Baia Mare, pe strada Ciocanului, iar cealaltă în Firiza, pe strada Căprioarei) și două autoturisme (un Audi A6 și un Audi TT).

– Despre șeful compartimentului de filaj din SIPI Maramureș, Indre Văsuț, discută toți polițiștii din Maramureș că se laudă, îndeosebi la beție și la femei, cu reușitele sale de filaj și urmărire iar agenții de circulație cunosc faptul că este la filaj și că lucrează împreună cu colega sa Liliana în misiuni delicate ordonate direct de Bărbosu și Lațcău.

– Mașinile de filaj folosite împotriva senatorului Valer Marian erau înmatriculate cu numere MAI și erau de la Baza de aprovizionare tehnico-materială a ministerului, iar rapoartele de filaj au fost predate lui Bărbosu.

– Exemple de locații în care a fost urmărit senatorul Valer Marian: 1. La Satu Mare: în zona blocului în care locuiește, al biroul senatorial de al Palatul Administrativ, la redacția ziarului Gazeta de Nord Vest, la restaurantele Kardinale, Aurora și Unicarm. 2. În Maramureș: la Păstrăvăria Lostrița din Firiza, la stațiunile Șuior, Mogoșa și Cavnic, la mall-ul Gold Plaza și la restaurantul McDonald’s din Baia Mare. Senatorul Valer Marian a fost urmărit până și în Ucraina (la sfârșitul lunii aprilie 2011), când a făcut o vizită la românii din Transcarpatia (Ucraina) împreună cu senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului României, când filorii DGIPIU și-au înregistrat adevărata identitate la vama română din Sighet cât și la vama ucraineană de la Solotvino (Slatina), putându-se declanșa un conflict diplomatic cu Ucraina”.

Cu privire la studiile lui Lațcău Cristian Gheorghe și al lui Traian Igaș, la Biroul senatorial al lui Valer Marian a revenit următoarea adresă:
”Ca răspuns la adresa dumneavoastră nr. 31 din 07.12.2011 vă aduce la cunoștință că domnul Lațcău Cristian Gheorghe nu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad”. Adresa primită are nr. 26/05.01.2012.
În ceea ce privește studiile lui Traian Igaș în răspunsul cu numărul 985 datat pe 07.02.2011 se arată următoarele:
”Ca răspuns la adresa dumneavoastră nr. 1 din 05.01.2011 vă aducem la cunoștință următoarele:
– Domnul Traian Igaș a urmat cursurile Facultății de drept din cadrul universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad în perioada 1998-2003

– Examenul de susținere a licenței a fost susținut și promovat în anul 2003

– Forma de învățământ urmată de domnul Traian Igaș în cadrul Facultății de drept a fost ”fără frecvență”, cu durata studiilor de 5 ani

– Media generală de absolvire a anilor de studiu a fost 6,25 iar media examenului de licență a fost de 9,35”.

La finalul conferinței de presă, senatorul Valer Marian a precizat că ”cei enumerați mai sus au la dispoziție șase zile, adică până duminică să se căiască și să recunoască tot ce au făcut. Dacă Parchetul nu va declanșa urmărirea lor consider că trebuie să-mi fac singur dreptate urmând să-i predau justiției pentru faptele pe care le-au comis. Sunt decis să merg până la Interpol și FBI.

Un Comentariu la "Conferinţă de presă în faţa sediului Poliţiei"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.