Modificari la legea uceniciei

Conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare a informat angajatorii și tinerii care sunt în căutarea unei slujbe despre modificările aduse Legii uceniciei. Evenimentul la care au participat directorul instituției gazdă, Gheorghe Tilibașa și directorul adjunct, Florica Variu, a avut loc astăzi, 26 ianuarie, la sediul AJOFM.

Despre noutățile aduse de Legea nr. 106/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă a vorbit directorul instituției. Potrivit celor spuse de Tilibașa ”prin modificările aduse se elimină obligația angajatorului de a obține autorizația și atestatul de maistru de ucenicie, având în vedere că angajatorul trebuie să desemneze o persoană care să coordoneze ucenicia la locul de muncă. Coordonarea formării profesionale urmează să fie realizată de coordonatorul de ucenicie. Durata contractului de ucenicie la locul de muncă nu poate fi mai mare de 3 ani și mai mică de 2 luni. De asemenea, angajatorul are obligația de a organiza evaluarea pregătirii teoretice și practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, și de a suporta costurile evaluării și certificării formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă”, a declarat Gheorghe Tilibașa.

Potrivit legii uceniciei, poate fi încadrată în muncă orice persoană fizică ce a împlinit 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, și nu deține o calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă. Totodată, persoana fizică poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncă, în calitate de ucenic, și al împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de ucenicie sunt: actul de identitate în original și în copie, certificatul de naștere (original și copie), copii legalizate ale actelor de studii și certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea muncii în care se organizează ucenicia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.