Ședință cu primarii pe marginea bugetului

Primarii au fost convocați astăzi, 25 ianuarie, pentru a discuta pe marginea bugetului. Ședința cu edilii administrațiilor locale a avut loc de la ora 09.00, în sala mare de ședințe a Consiliului Județean (CJ).

La întâlnirea cu primarii au mai fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Radu Giurcă, președintele CJ Csehi Arpad, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, Gigel Buth, directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Satu Mare, Dan Maier și directorul executiv al Agenției Județene pentru Prestații Sociale, Daniela Cerneșteanu.
Primarii au ridicat o serie de problemele legate de dificultățile financiare pe care le întâmpină atât la plata indemnizațiilor asistaților sociali cât și în ceea ce privește plata salariilor angajaților Primăriilor dar și al instituțiilor care intră sub directa lor coordonare. ”În urma reducerilor de personal, a salariilor mici pentru care lucrează acești oameni dar și din cauza blocării posturilor riscăm să rămânem fără personal competent și calificat. Să fim sinceri! Salariile pe care le primesc acești angajați nu le ajung nici de țigări” a precizat în luarea de cuvânt primarul din Racșa, Toma Betea.

Tot despre dificultățile financiare a vorbit și edilul șef din Negrești Oaș, Nicolae Bura. ”Banii pentru asistații sociali nu ne ajung decât pe trei, patru luni. Ce vom face în continuare? E vorba de oameni care se confruntă cu probleme destul de grave. Din primărie și din instituțiile subordonate au plecat 23 de oameni. La Poliția Locală din 24 de oameni am rămas cu doar șapte. Am, solicitat deblocarea a 17 posturi, dintre care mi s-a dat doar unul, și acela, nu o să vă vină să credeți, este cel de arhivar. În asemenea condiții ni se cere să lucrăm” spune Bura.

Însă cel mai incisiv în declarații a fost primarul din Odoreu, Dumitru Pop care a precizat că ”am așteptat ca în acest an electoral să revenim la normalitate. Pierdem oameni de calitate și nu putem angaja alții. Cei pe care îi avem au salarii de 6-7 milioane de lei vechi. Eu nu vreau decât să încercăm împreună cu dumneavoastră să revenim la o situație de normalitate. În momentul de față suntem restricționați de tot felul de legi tâmpite. E an electoral, mai dați drumul la robinet. Nu spuneți că nu se poate. Se poate, că altfel ne destructurăm”. Drept răspuns, prefectul a declarat că ”buna funcționare al administrațiilor locale nu depinde de anul electoral. Aici nu e vorba de politică. Lucrurile nu stau chiar așa cum spuneți dumneavoastră. Aceste probleme trebuie discutate punctual”.

”Legile tâmpite ne blochează. Lăsați-ne pe noi să gestionăm comunitățile care ne-au ales și o să vedeți că lucrurile o să meargă mai bine”, a declarat la final primarul din Odoreu, răsplătit cu aplauze de restul colegilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.