Bloc operator ultramodern şi performant la Spitalul Judeţean Satu Mare


Reabilitate integral, două dintre sălile de operaţie ale Blocului Operator din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare au fost inaugurate miercuri, 25 ianuarie. Începute anul trecut în luna octombrie, lucrările au fost realizate cu finanţare obţinută prin intermediul proiectului de cooperare transfrontalieră PHARE CBS – “Două ţări, o graniţă, două spitale – un scop”. Valoarea totală a proiectului, realizat împreună cu Spitalul “Josa Andras” din Nyregyhaza – Ungaria, este 1,8 milioane euro, din care jumătate a revenit Spitalului Judeţean Satu Mare. La inaugurare, pe lângă oficialităţile sătmărene – prefectul Radu Giurcă şi subprefectul Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Csehi Arpad şi vicepreşedintele Mircea Govor, primarul Iuliu Ilyes şi cei doi viceprimari – Kereskenyi Gabor şi Adrian Albu, respectiv managerul Spitalului Judeţean Adrian Marc – a fost prezent şi Sestak Oszkar, preşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs Szatmar- Bereg din Ungaria.

Despre importanţa investiţiei de la Spitalul Judeţean şi impactul benefic al acesteia asupra medicilor şi pacienţilor au vorbit preşedinţii Consiliilor Judeţene Satu Mare şi Szabolcs Szatmar-Bereg – Csehi Arpad şi Sestak Oszkar, managerul Adrian Marc, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul Iuliu Ilyes şi şeful secţiei Chirurgie, medicul Alexandru Barabasi.

În bani româneşti, valoarea investiţiei se cifrează la 3.853.000 lei, din care valoarea aparaturii medicale este de 2.344.000 lei, cea a lucrărilor de reabilitare – 1.369.000 lei, iar cea a cheltuielilor de proiectare 140.000 lei. Acesta este primul proiect de cooperare trasnsfrontalieră realizat în judeţul Satu Mare în domeniul Sănătăţii, iar chirurgul Barcza Daniel, cel care a iniţiat proiectul pentru partea română, susţine că a fost motivat exclusiv de dorinţa de-a pune la dispoziţia colegilor de la Chirurgie aparatură şi echipamente moderne, precum şi condiţii speciale de lucru, dar şi pentru că pacienţii trebuie să se simtă în siguranţă dacă sunt operaţi la Spitalul Judeţean Satu Mare. În ceea ce priveşte aparatura cu care sunt dotate cele două săli de operaţie, acesta a amintit între altele turnul laparoscopic cu sistem HD, disectorul cu ultrasunete, generatorul de radiofrecvenţă cu ajutorul căruia pot fi extirpate metastazele hepatice, sterilizatorul cu plasmă, respectiv sistemul de videoconferinţă care poate face legătura în timp real între sala de operaţie din Satu Mare şi Spitalul din Nyregyhaza.

Pe de altă parte, Adrian Marc, managerul Spitalului Judeţean, afirmă că reabilitarea integrală, dotarea cu aparatură de ultimă generaţie şi darea în folosinţă a celor două săli de operaţie, reprezintă un salt calitativ semnificativ pentru instituţia de sănătate sătmăreană.

Întrucât acest prim proiect de cooperare transfrontalieră realizat în domeniul Sănătăţii a fost succes, conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare pregăteşte deja documentaţiile pentru alte trei proiecte. Potrivit preşedintelui Csehi Arpad, este vorba despre dotarea cu aparatură de specialitate de ultimă generaţie a secţiei de Chirurgie generală, un proiect comun cu Spitalul din Debrecen pentru secţia de Obstretică Ginecologie, şi un altul, cu Spitalul din Nyregyhaza, pentru cele două secţii de Pshiatrie ale Spitalului Judeţean.

Un Comentariu la "Bloc operator ultramodern şi performant la Spitalul Judeţean Satu Mare"