Sute de sătmăreni la sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române care a avut loc pe 24 ianuarie 1859 sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită astăzi, 24 ianuarie, de sute de sătmăreni care s-au adunat în faţa simbolului Lupoaicei de pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Solcial-Liberală Satu Mare, de la ora 14.30.

Pe platou au fost ridicate corturi în care cadrele medicale de la Cabinetele dr. Coica au efectuat celor care au dorit măsurători ale tensiunii arteriale şi glicemiei. Cu puţin timp înainte de ora anunţată şi-a făcut intrarea pe platou grupul alcătuit din aproximativ 60 de persoane condus de primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, cântând “Treceţi batalioane române Carpaţii …”. Cu toate că vremea nu prea a ţinut cu cei care au ales să fie alături în această zi semnificativă pentru români şi istoria naţională a României, nici picăturile de ploaie nu au reuşit să izgonească mulţimea adunată pe platou.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au fost deschise de preşedintele Partidului Social-Democrat (PSD) Satu Mare, chemând oamenii mai aproape “sub umbra” simbolului Lupoaicei, după care mulţimea a intonat Imnul naţional al României. Despre semnificaţia evenimentelor care au avut loc în urmă cu 153 de ani au vorbit senatorul social-democrat Valer Marian şi profesorul Ioan Viman.

Tot cu această ocazie, Valer Marian a dat citire “Proclamaţiei de la Satu Mare (click pentru a o citi integral)”, “pentru a arăta lumii că Satu Mare nu este locul unde se agaţă harta-n cui”, a declarat senatorul PSD. În cele zece puncte ale Proclamaţiei, Valer Marian cere printre altele demisia şi declanşarea urmăririi penale împotriva: preşedintelui Traian Băsescu, premierului României Emil Boc, a ministrului de interne Traian Igaş, a ministrului Apărării Naţionale Gabriel Oprea, a ministrului Turismului Elena Udrea, al procurorului general al României Codruţa Kovesi dar şi al prefectului şi subprefectului judeţului Satu Mare Radu Giurvă respectiv Pataki Csaba. De asemenea, prin “Proclamaţia de la Satu Mare” se cere şi constituirea unui guvern de tehnocraţi care să pregătească alegerile parlamentare şi prezidenţiale şi care să adopte de urgenţă măsuri sociale, economice şi politice care să le aducă românilor un dram de prosperitate şi să le redea demnitatea răpită de către actala guvernare. După ce a dat citire Proclamaţiei, Valer marian a supus la vot cele enunţate promiţându-le sătmărenilor că “Proclamaţia de la Satu Mare” va ajunge atât la presa sătmăreană cât şi la cea naţională “pentru a fi cunoscută de întreaga ţară”.

După luările de cuvânt care au fost întrerupte în mai multe rânduri de scandările mulţimii care cerea demisia preşedintelui Traian Băsescu dar şi al actualului Guvern, cei prezenţi au încins Hora Unirii, aşa cum se cuvine în această zi de sărbătoare. Apoi, oamenii au fost serviţi cu cremvuşti, cozonac şi vin fiert de către organizatori. În tot acest răstimp folkistul Tavi Bud şi solistul de muzică populară Petrică Mureşan le-au cântat piese patriotice celor prezenţi.

Un Comentariu la "Sute de sătmăreni la sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române"