Realizări semnificative la Biblioteca Județeană pe anul 2011

Scoaterea de sub sechestru și redeschiderea sălii de lectură ”Gheorghe Bulgăr”, implementarea Programului Național ”Biblionet – lumea în biblioteca mea” dar și creșterea semnificativă a numărului de cititori sunt principalele realizări pe anul 2011, punctate astăzi, 23 ianuarie, de către managerul Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare, Mircea Ardelean, în cadrul conferinței de bilanț organizată la sediul instituției. La întâlnirea cu presa au fost prezenți și președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Csehi Arpad respectiv cei doi vicepreședinți, Mircea Govor și Adrian Ștef.

Potrivit managerului instituției gazdă, veniturile BJ în 2011 au crescut semnificativ față de 2010. Astfel, dacă în 2010 totalul veniturilor instituției s-au cifrat la suma de 1.412 mii lei, anul trecut se observă o creștere de mai bine de două ori, ajungând la 3.202 mii lei. În aceeași ordine de idei au scăzut cheltuielile pentru personal de la 1.008 mii lei, cât era în 2010 la 888 mii lei în 2011.

Pestre 10.000 de documente achiziționate în 2011

”În 2011, conducerea BJ a achiziționat circa 12.000 de documente de bibliotecă și a primit cu titlu de donație circa 1.780 de publicații. Un număr de 280 de astfel de publicații, în valoare de 10,8 mii le (800.000 Ft), provin dintr-o donație din Ungaria, prin programul intitulat ”Marai”. Documentele primite prin acest program vor face obiectul colecțiilor de bază ale bibliotecii noastre, fiind vorba despre titluri unicat”, a precizat în luarea de cuvânt Ardelean.
”În ceea ce privește numărul de cititori, statisticile BJ pe anul trecut arată un interes crescut pentru lectură. Dacă în 2010 au fost înregistrați 29.793 de utilizatori numărul acestora a crescut în 2011, la 30.408. Însă, din totalul prezentat anterior un număr de 6.060 sunt cititori activi. ”Creșterea numărului de documente împrumutate demonstrează faptul că a crescut apetitul cititorilor pentru lectură iar calitatea colecțiilor bibliotecii noastre satisface. Și redeschiderea sălii de lectură, pe 3 septembrie 2011, a influențat pozitiv această creștere. Față de anul trecut (2010), de pildă, s-au împrumutat cu aproape 15.000 mai multe publicații”, spune Ardelean.

Biblionet – un succes pentru cititorii sătmăreni

Valoarea totală la care se ridică finanțarea Fundației Bill & Melinda Gates pentru județul Satu Mare, se ridică la cifra de 572,5 mii lei. În cadrul acestui program au fost dotate cu echipamente IT de ultimă generație 20 de biblioteci publice din județ și au fost instruiți 29 de bibliotecari. Donația de care a beneficiat BJ Satu Mare prin acest program este de 131,9 mii lei, finanțare ce constă în donații de calculatoare, laptopuri și alte echipamente IT de ultimă generație, instruirea unui număr de zece bibliotecari și asigurarea costurilor licențelor pentru softuri.

2011, anul în care s-a intrat în normalitate

În luarea de cuvânt Csehi Arpad a apreciat managementul BJ Satu Mare respectiv implicarea întregii echipe de la BJ în bunul mers al activităților desfășurate. Totodată a precizat că unul dintre principalele obiective pentru anul în curs este demararea investiției la o nouă clădire a biblioteci ”O bibliotecă modernă, funcțională și care să fie în beneficiul sătmărenilor”, a declarat Csehi. Vicepreședintele CJ Mircea Govor a declarat c ”după atâtea discuții, atâtea nemulțumiri, sunt bucuros că s-a intrat în normalitate, s-a reușit un dialog între conducerea BJ și noi, pe de o parte și cei care sunt proprietarii spațiului în care BJ și desfășoară activitatea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.