Proiecte mari pentru anul expozițional 2012, la Muzeul Județean Satu Mare

Conducerea Muzeului Județean (MJ) Satu Mare a tras linie pentru a vedea tot ceea ce a făcut bine anul trecut și pentru a vedea clar ce ar trebui îmbunătățit în 2012. La întâlnirea cu jurnaliștii au fost prezenți directorul instituției gazdă Liviu Marta, directorul adjunct Szocs Peter și vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Adrian Ștef.

Șeful instituției a vorbit despre marile expoziții muzeale care au marcat anul 2011. ”Este vorba despre marcarea a 300 de ani de la semnarea Păcii de al Satu Mare. Apoi expoziția în care am reușit să aducem brățările regale dacice de la Sarmizegetusa” spune Marta. Directorul muzeului a mai adus vorba și despre săpăturile arheologice la cimitirul de la Urziceni, cel mai mare loc de veci aparținând epocii bronzului din România.

Proiectele nu lipsesc nici în acest an. ”Este vorba despre centura Careiului unde, din cele 10,5 km aproximativ 3 km este sit arheologic. Centura va trece pe lângă satul medieval Bobald, unul dintre cele mai reprezentative situri arheologice din județ. Acest sit trebuie salvat înainte ca drumul să fie făcut”, a declarat Marta.

Unul dintre marile proiecte expoziționale pentru acest an are în vedere ”aducerea aurului antic al României într-o expoziție inedită la Satu Mare. Aici vorbim de cele mai reprezentative piese aflate în momentul de față la Muzeul Național dar și la cele care se găsesc în muzeele a 12 orașe din țară. Mă și speri când mă gândesc la suma de asigurare a acestor obiecte. Am discutat și cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor și cu președintele CJ, Csehi Arpad despre acest proiect și au spus că avem tot sprijinul din partea lor”, a declarat Liviu Marta.

Să nu uităm nici de expoziția dedicată împlinirii a 300 de ani de la colonizarea șvabilor în ținuturile sătmărene. De asemenea se are în vedere renovarea caselor memoriale ale lui Vasile Lucaciu din Apa și a poetului Ady Endre din localitatea care îi poartă numele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.