ITM pune artileria grea pe munca nedeclarată

În scopul prezentării noutăţilor şi priorităţilor pentru anul 2012, reprezentanţii instituţiilor sătmărene aflate în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale – respectiv Casa Judeţeană de Pensii ( CJP), Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă ( AJOFM) , Inspectoratul Teritorial de Muncă ( ITM ) şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) – au organizat marţi, 17 ianuarie, o conferinţă de presă. Au fost prezenţi la întâlnirea cu jurnaliştii, Radu Coşa – directorul adjunct al CJP, Gheorghe Tilibaşa – directorul AJOFM, Sabin Pop şi Ioan Florea din cadrul ITM, respectiv Daniela Cerneşteanu, directorul executiv al AJPIS, iar tema conferinţei de presă a fost” Reformele Ministerului Muncii. Priorităţi 2012.”

Prin preluarea Direcţiei de Inspecţie Socială, începând cu 1 ianuarie a.c., Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale a devenit Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. În noua formulă şi cu o nouă denumire, una dintre principalele priorităţi pentru 2012 constă în intensificarea activităţilor de control în scopul eliminării fraudelor şi erorilor. În acest sens, potrivit celor declarate de directoarea Daniela Cerneşteanu, sunt avute în vedere trei misiuni ample de control pe linie de asistenţă socială. Este vorba despre beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei, beneficii de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei, respectiv beneficii de asistenţă socială pentru sprijinirea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Cu menţiunea că, chiar şi anul trecut, prin intermediul controalelor efectuate, s-a reuşit achitarea pentru ajutoare sociale a 87,29% din suma achitată în anul 2010.

În ceea ce priveşte noutăţile pentru 2012 la CJP, directorul adjunct Radu Coşa a făcut referire în principal la trecerea la ANAF a competenţei de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii. Radu Coşa a declarat: “Pentru acest an, urmare a OUG 1252011, persoanele fizice autorizate, precum şi cele care obţin venituri din activităţi profesionale, care, până acum erau asigurate cu declaraţii de asigurare la CJP, începând cu 1 iulie a.c., vor fi predate la ANAF spre administrare a contribuţiilor sociale obligatorii, iar încasarea contribuţiilor datorate se va face la Trezorerie”.

Gheorghe Tilibaşa, directorul AJOFM a afirmat că în anul 2012 se doreşte în principal creşterea gradului de ocupare a tinerilor, prin modificarea Legii 106, privind ucenicia la locul de muncă: “Începând cu 1 ianuarie 2012, angajatorii care încheie contracte de ucenicie în meseriile pe care urmează să le înveţe, primesc o subvenţie de la stat în cuantum de 60% din indicatorul social de referinţă, adică 300 lei lunar pentru fiecare ucenic, Cu menţiunea că până acum nu se acordau sume pentru pregătirea ucenicilor”. Tilibaşa a mai precizat că pot să devină ucenici persoanele cu vârste între 16-25 ani, dar şi cei care au doar 15 ani, dacă există consimţământul părinţilor. Totodată, coordonatorul ucenicilor trebuie să aibă cel puţin cinci ani vechime acumulată în ultimii zece ani în meseria pentru care îi pregăteşte pe aceştia.

Pe parcursul anului trecut, inspectorii ITM au efectuat 2.470 controale referitoare la depistarea muncii nedeclarate, şi au aplicat 5.051 sancţiuni în valoare totală de 2.173.600 lei. În acest an, potrivit purtătorului de cuvânt Ioan Florea, se doreşte continuarea şi intensificarea controalelor în scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată. “Principalul accent va fi pus pe depistarea şi sancţionarea muncii nedeclarate, cu prioritate în ramurile şi domeniile de activitate cu frecvenţă mai mare în statisticile din anii anteriori. În ultimii doi ani, în judeţul Satu Mare acestea au fost comerţul, restaurantele, barurile, activitatea de prestări servicii precum spălătoriile auto, ateliere de vulcanizări şi reparaţii auto, dar şi în construcţii, în special în lunile de primăvară, vară, toamnă” – a declarat Ioan Florea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.