Situaţie explozivă la Electrolux: greva generală nu mai poate fi evitată!


Eşec pe toată linia vineri, 13 ianuarie, după două ore şi jumătate de ceartă între reprezentanţii Sindicatului Liber “Samus” şi conducerea SC Electrolux SA Satu Mare (directorul general, managerii de producţie şi resurse umane, inginerul şef). Întâlnirea dintre părţi a avut loc la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a avut drept scop concilierea în conflictul de muncă declanşat de sindicat în data de 6 ianuarie, în urma eşuării negocierilor dintre patronat şi sindicate pentru încheierea contractului colectiv de muncă pe anul 2012.

În cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezenţi, la fel ca la conciliere – Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa Bucureşti şi Mircea Scântei, preşedintele FS Metarom – federaţie şi confederaţie în care Sindicatul Liber Samus este afiliat în condiţiile legi – respectiv reprezentanţii Sindicatului Liber “Samus” de la Electrolux – liderul Sorin Faur, vicepreşedintele Radu Matica şi secretarul Vasile Dârle, au fost prezentate datele derulării concilierii, precum şi intenţiile sindicaliştilor pentru perioada imediat următoare.

“Vina pentru eşecul concilierii aparţine exclusiv angajatorului”, a declarat de la bun început Sorin Faur. Liderul Sindicatului Liber “Samus” a precizat că la începutul întâlnirii reprezentanţii angajatorului au refuzat să recunoască chiar şi concilierea, şi au pretins să se înceapă acum nogocierea contractului colectiv de muncă pe 2012, cu toate că acest demers a avut loc până în 31 decembrie 2011. “Deşi la început cerinţele sindicaliştilor au vizat menţinerea şi în acest an a articolelor din contractul colectiv de muncă pe 2011, respectiv o creştere salarială de 100 lei începând cu 1 ianuarie, şi o alta – tot de 100 lei – de la 1 septembrie, şi ar fi fost de acord inclusiv cu propunerea patronatului privind o majorare salarială de 2%, cu condiţia menţinerii în acest an a tuturor articolelor contractului colectiv de muncă de anul trecut, în cele din urmă nu s-a ajuns la vreun rezultat. Astfel că întâlnirea s-a rezumat la două ore şi jumătate de ceartă – o oră pentru recunoaşterea concilierii, o alta pentru lămurirea unor date legislative şi o jumătate de oră pentru stabilirea termenilor de încheiere a procesului verbal” – a declarat Sorin Faur.

În aceste condiţii, ceea ce va urma este inevitabil. Este vorba despre greva de avertisment urmată de greva generală, prevăzute pentru sfârşitul săptămânii viitoare, respectiv începutul săptămânii 23 – 28 ianuarie. Până atunci, sindicaliştii de la Electrolux lucrează în continuare cu banderolele albe aşezate pe braţ, anul trecut, la mijlocul lunii decembrie, iar liderii acestora sunt convinşi că vor avea de suportat consecinţe din partea conducerii fabricii. Sorin Faur a afirmat că este de aşteptat ca patronatul să facă demersuri pentru a scoate din fabrică sindicatul, de-a nu-i mai plăti din producţie pe liderul şi viceliderul sindicali, alţii care vor avea de suferit urmând să fie liderii sindicali ai secţiilor.

Din cei aproximativ 1.200 angajaţi, 820 sunt membri de sindicat, cu toţii nemulţumiţi deoarece conducerea fabricii a propus eliminarea tichetelor de masă, a cadourilor de sărbători, a indemnizaţiilor pentru biletele de tratament (600 de lei) precum şi plata orelor suplimentare, în locul acestora urmând să fie date zile libere.

Pe de altă parte, Bogdan Iuliu Hossu şi Mircea Scântei au subliniat faptul că situaţia actuală de la Electrolux Satu Mare este de aşteptat să se producă şi în celelalte ţări unde exiistă astfel de fabrici, deoarece patronatul doreşte să ţină cont exclusiv de condiţiile minimale ale Codului Muncii.

UPDATE:

În cursul serii, prin intermediul unui comunicat de presă semnat de PR managerul Alina Chelu, Electrolux a transmis următoarele:
În urma şedinţei de conciliere care a avut loc astăzi, 13 ianuarie, între compania Electrolux şi reprezentanţii sindicatelor, precum şi a declaraţiilor transmise presei de către liderii de sindicat, Electrolux transmite o declaraţia de presă, reprezentând poziţia oficială a companiei fata de situaţia creată:
Ca urmare a şedinţei de conciliere care a avut loc astăzi, 13 ianuarie, precum şi a declaraţiilor transmise presei de către liderii de sindicat, Electrolux adoptă următoarea poziţie:

  • Electrolux regretă lipsa disponibilităţii sindicatului de a negocia, precum şi refuzul liderilor de sindicat de a discuta propunerile companiei, care sunt bazate în întregime pe noua legislaţie a muncii.
  • Electrolux doreşte să continue negocierile până la atingerea unui acord convenabil pentru ambele părţi şi există, în acest sens, o întâlnire programată pentru începutul săptămânii viitoare.
  • Din dorinţa de a rămâne alături de angajaţi şi de a răspunde cererilor acestora, Electrolux confirmă că, în luna ianuarie, remuneraţia angajaţilor va fi menţinută şi plătită la acelaşi nivel de anul trecut, deşi contractele de muncă ale acestora au expirat la data de 31 decembrie 2011.
  • Mai mult decât atât, Electrolux doreşte să informeze presa că toate ofertele înaintate liderilor de sindicat respectă actualul Cod al Muncii, şi să reitereze că Electrolux rămâne deschis şi flexibil la alte negocieri, depunând toate eforturile pentru soluţionarea tuturor aspectelor aflate în discuţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.