Expoziție ”aromată” la Muzeul de Artă Satu Mare

 

 

Râșnițe pentru cafea din fier și bronz de al sfârșitul veacului al XIX-lea, recipiente pentru cafea de la începutul secolului XX, căni în stil baroc cu capac de staniu (secolul XVIII), căni din staniu în stil Empire (secolul XX), apoi reclamele și emblemele un cafenele renumite de prin părțile noastre sunt doar câteva dintre cele peste 200 de obiecte expuse în holurile secției de artă a Muzeului Județean (MJ) Satu Mare. Prin acest demers se încearcă introducerea vizitatorilor în miraculoasa lume a cafelei. Vernisajul expoziției a avut loc astăzi, 13 ianuarie, de la ora 13.00, iar obiectele pot fi vizionate până pe data de 16 martie.

O pregătim, o bem. Doar atât? Cum ajunge fructul arborelui de cafea până la cafetieră? În ce se pregătește ”supa neagră” turcească sau germană, și ce îi datorează Europa iubitoare de cafea unui episcop de 80 de ani din Paris? Ce se întâmplă exact în interioruil cafetirei? Cine dorește să afle răspunsurile la aceste întrebări dar și să afle alte lucruri interesante despre istoria cafelei sunt așteptați să vizioneze expoziția deschisă astăzi, 13 ianuarie la secția de artă a MJ Satu Mare.

Vernisajul a început cu un moment muzical menit să introducă vizitatorii în atmosfera unei cafenele interbelice. De altfel, într-unul din holurile muzeului, a fost amenajată o cafenea veritabilă, iar cei prezenți puteau savura aroma mult apreciatei licori. Potrivit organizatorilor cele mai vechi obiecte expuse în cadrul expoziției provin din veacul al XVII-lea iar cele mai noi din 2010. Este vorba despre un adevărat periplu în timp, o călătorie de aproximativ patru secole în lumea preparării, comercializării și consumului de cafea în această parte a lumii.

Poate ne întrebăm, când a pătruns ”moda cafelei” în Satu Mare? Documentele spun că prinveacurile XVII-XVIII și a fost preluată de la turci. De altfel, la acea vreme cafea consumau doar ”elitele” cetății. De abia în secolul al XIX-lea se răspândește pe o scară mai largă, iar primele cafenele la Satu Mare se deschid începând cu 1860.

UPDATE:

În jurul orei 14.45, la expoziția de al secția de artă a Muzeului Județean (MJ) Satu Mare a ajuns și Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prezent astăzi în județul nostru. Demnitarul a fost însoțit de președintele Consiliului Județean (CJ) Satu Mare, Csehi Arpad, deputatul UDMR Erdei D. Istvan și de viceprimarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor. Ministrul a făcut un scurt periplu în ”istoria cafelei”fiind extrem de  interesat de obiecte expuse de către organizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.