Peste 6.000 doze de vaccin antigripal, oprite la Satu Mare


Vaccinarea antigripală a fost oprită la nivel naţional pentru circa şapte-zece zile din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc
Măsura a fost luată după ce la controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie a.c., specialiştii Institutului “Cantacuzino” au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinii B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel că, după ce la controlul menţionat s-a avansat această suspiciune, a fost decisă livrarea vaccinului.

În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni, la nivelul României, s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de şapte- zece zile, până la finalizarea tuturor analizelor – a informat Ministerul Sănătăţii.
La Satu Mare, potrivit celor declarate de epidemiologul Lidia Tămaş din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), a fost sistată administrarea a peste 6.000 doze de vaccin antigripal. În prima tranşă, DSP Satu Mare a primit 6.400 doze de vaccin, care au fost administrare populaţiei în totalitate. “În cea de-a doua tranşă au fost primite 12.400 doze, iar peste 6.000 dintre acestea vor putea fi administrate doar dacă şi după ce Ministerul Sănătăţii va da din nou undă verde” – ne-a delarat epidemiologul Lidia Tămaş.

La fel ca şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, epidemiologul Lidia Tămaş susţine că sătmărenii care s-au vaccinat deja împotriva gripei nu vor avea de suferit în urma administrării vaccinului, întrucât până acum nu au fost semnalate niciun fel de probleme, iar în judeţul Satu Mare nu au fost înregistrate cazuri de gripă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.