De sărbători unii patroni sunt din ce în ce mai şmecheri

Ciocolată, ouă kinder și preparate din carne cu data durabilității expirate dar și cosmetice sucuri și pulpe preambalate neetichetate, sunt doar câteva dintre neregulile constatate în urma verificărilor efectuate de către specialiștii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare. Despre rezultatele controalelor efectuate cu privire la alimentele specifice sărbătorilor de iarnă, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 20 decembrie, comisarul șef al CJPC, Valentin Breban.

Astfel, în perioada 14 noiembrie – 15 decembrie, comisarii CJPC au verificat 16 operatori economici de pe raza județului Satu Mare, controlându-se cantitatea de 1750 kg produse. Potrivit celor spuse de Valentin Breban, în perioada mai sus menționată au fost verificate starea ambalajelor, respectarea temperaturilor de păstrare și expunere a produselor alimentare dar și încadrarea produselor în data durabilității minimale. ”Am verificat următoarele produse: carne preambalată, produse zaharoase, ciocolată și produse din ciocolată, produse de cofetărie dar și cele de patiserie. În primul rând am controlat caracteristicile organoleptice prin verificarea directă a aspectului, mirosului și gustului, prezența corpurilor străine în conținut și a petelor de mucegai”, a declarat Valentin Breban.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că doi operatori economici din Lazuri comercializau 38 de bucăți de ciocolată și ouă kinder expirate de trei luni dar și preparate din carne (șuncă, salam, pastă mici, cârnăciori) cu data durabilității minimale depășită. Totodată, într-un magazin din Dorolț au fost scoase la vânzare detergenți la saci de 6 și 10 kg, cu termen de valabilitate depășit din 2010. Trei operatori economici din Satu Mare au scos la vânzare 120 bucăți de farduri și ojă cu data durabilității minimale depășită din 2009.

În urma acțiunii tematice de control referitoare la alimentele specifice sărbătorilor de iarnă au fost întocmite 16 PVCC (Procese Verbale de Constatare a Contravenției) aplicându-se un număr de zece amenzi în cuantum total de 37.000 lei și șase avertismente. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 153 kg produse în valoare de 1.620 lei și oprite definitiv cantitatea de 15 kg produse din carne în valoare de 250 lei (produse expirate).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.