Este medic de profesie însă viaţa a îndemnat-o să-şi desăvârşească studiile şi în alte domenii. În 2009 a obţinut titlul de doctor în medicină, pe lângă care a mai absolvit cinci masterate atât în domeniul dreptului administrativ cât şi în cel al managementului sanitar. Îi place să gătească, adoră muzica dance dar şi ritmurile muzicii jazz. Vă propun să o cunoaştem mai de aproape pe lect. univ. dr. Paula Mare.
Reporter: Cu toate că sătmărenii vă cunosc, datorită funcţiilor pe care le-aţi îndeplinit până în momentul de faţă, totuşi, pentru început vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre dumneavoastră.
Paula Mare: Cu mare plăcere. M-am născut la Satu Mare, tot aici am urmat şi şcoala generală iar apoi, am absolvit Liceul Sanitar. Am urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Timişoara, apoi am urmat rezidenţiatul în dermato-venerologie. Pe linie politică sunt membru al PSD încă de la terminarea facultăţii. La început am fost în organizaţia de tineret a partidului, apoi timp de 4 ani am îndeplinit funcţia de preşeditele executiv al organizaţiei iar anul trecut (2010) am fost aleasă preşedinte a Organizaţiei Judeţene de Femei din cadrul PSD Satu Mare. În acelaşi timp sunt şi vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD. După cum bine ştiţi, în perioada 2004-2008 am îndeplinit funcţia de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare. Înainte de a fi aleasă în funcţia de vicepreşedinte am fost director medical la Casa de Bătrâni din Satu Mare. Apoi, după expirarea mandatului am fost o vreme şi manager la Spitalul Judeţean Satu Mare.
R.: Vă propun să vorbim, pentru început, despre medicul, Paula Mare. În general, studenţii de la medicină visează să devină mari chirurgi. Să se se specializeze în chirurgie cardio-vasculară s-au în neurochirurgie. Dumneavoastră, v-aţi ales un cu totul alt domeniu, şi anume dermato-venerologia …
P.M.: Pesemne că vă întrebaţi de ce am ales tocmai această ramură a medicinei? Dar să ştiţi că dermatologia are şi părţile ei frumoase. Mi s-a părut o specialitate mai mult pentru femei. Are şi partea de cosmetică care mi se pare mai nimerit pentru femei.
R.: Nu aţi regretat nici un moment specializarea aleasă?
P.M.: Să vă spun sincer, la început, când am ajuns la Dermatologie şi am văzut toate leziunile acelea urâte am început să plâng. Apoi mi-am dat seama că dermatologia este un domeniu mult mai vast şi se merge mult dincolo de tratarea leziunilor cu care specialistul se confruntă zi de zi. Aşa cum v-am spus anterior, dermatologia nu implică doar tratarea leziunilor de pe piele ci are şi partea ei de cosmetică. De altfel, leziunile care apar pe piele sunt consecinţele unor patologii organice.
R.: În prezent sunteţi doctor în medicină. Aţi trecut cu brio o treaptă, zic eu, extrem de importantă din cariera dumneavoastră profesională …
P.M.: Aşa este. În teza mea de doctorat am studiat interrelaţia dintre psoriazis şi sindromul metabolic. Mi-am susţinut lucrarea în 2009. Să ştiţi că subiectul mi s-a părut extrem de interesant iar în decursul pregătirii mele pentru susţinerea tezei mi s-au deschis noi orizonturi în înţelegerea patologiei dermatologice.
R.: Ştiu că în medicină, poate mai mult decât în oricare alt domeniu e nevoie de specializare continuă. Sunteţi doctor în medicină şi după câte ştiu eu lucrarea dumneavoastră va fi publicată în curând. Cât de mult vă ajută acest titlu în cariera dumneavoastră profesională, aici la Satu Mare?
P.M.: Mă ajută foarte mult. În prezent, pe lângă faptul că lucrez la spital şi la cabinetul meu particular, sunt lector universitar la Facultatea de Medicină din Arad. De altfel, predau de 7 ani cursuri la acea instituţie. Sunt titulară la Catedra de Fiziologie şi fiziopatologie. Susţin cursuri de „Management medical”, de principii de administraţie în sănătate dar şi de „Dermatologie”. Contactul cu studenţii, cu viaţa universitară te face să studiezi şi să te specializezi în continuu. De altfel, am urmat mai multe masterate. Totdeauna am căutat să înţeleg mai bine mecanismele cu care am avut contact. Spre exemplu, am urmat cursuri de master în „Drept administrativ” dar şi în „Management sanitar”. Apoi, un master în „Politici publice europene şi scrieri de proiecte”. Dar şi un master cu privire la „Statutul funcţionariului public”.
R.: În timp ce vă ascultam mă gândeam că mulţi dintre cei care sunt în funcţii publice se mulţumesc cu scaunul pe care îl ocupă fără să caute să se specializeze aşa cum aţi făcut dumneavoastră …
P.M.: Aveţi deplină dreptate însă, eu am căutat întotdeauna să învăţ ceea ce nu ştiu. Îmi amintesc că în perioada când am ajuns vicepreşedintele CJ Satu Mare, colegii mei se mirau de mine că m-am înscris la masteratul de „Drept administrativ”. Cred că am fost primul medic care a ales să se specializeze în acest domeniu. Nu am avut de ales. Am vrut să înţeleg mecanismele după are funcţionează administraţia publică locală aşa că trebuia să mă specializez.
R.: În tot acest răstimp nu aţi renunţat la profesia de medic. Cum aţi reuşit să faceţi faţă atât problemelor administrative cât şi celor legate de profesia de medic?
P.M.: A fost într-adevăr greu. În acea perioadă legea îmi permitea ca pe lângă funţiile pe care le aveam în administraţie să profesez ca medic. În fiecare după-amiază eram la cabinet. Tot secretul este să urmezi toate etapele, să te specializezi, să-ţi aprofundezi cunoştinţele, şi atunci totul devine mai uşor.
R.: Am înţeles că, imediat după terminarea facultăţii v-aţi întors la Satu Mare…
P.M.: De vreme ce mulţi dintre colegii mei au rămas în diverse centre universitare eu am ales să revin la Satu Mare. Adevărul este că nu pot să renunţ la oraşul meu. E locul meu natal, locul unde am crescut şi unde m-am format ca om. Poate nu ştiţi, dar în 2008 am fost propusă pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Dacă acceptam trebuia să plec la Bucureşti. Nu am acceptat şi, să vă spun sincer, am primit şi câteva reproşuri din cauza asta dar nu puteam să renunţ la Satu Mare. Dacă este să mă implic şi să lucrez pentru binele societăţii, eu vreau să o fac aici, la Satu Mare, la mine acasă.
R.: Care a fost primul dumneavoastră loc de muncă după terminarea facultăţii?
P.M.: Mi-am început stagiatura chiar aici, la Spitalul Municipal, adică la Spitalul Judeţean II, cum se numeşte astăzi. Am parcurs toate secţiile dar lucram mult la Urgenţă. Apoi, o perioadă am fost medic de Medicină şcolară la Liceul „Unio”. După asta am ajuns la Centrul de Bătrâni Satu Mare unde am fost medic şi director medical. Şi tot în acea perioadă (în 2003) mi-am început şi rezidenţiatul.
R.: Am vorbit pe îndelete despre cariera dumneavoastră de medic dar eu vă propun să trecem la un alt domeniu. Politicul, a jucat şi joacă, în continuare, un rol important în viaţa dumneavoastră. Pe lângă reuşitele, şi trebuie să vă spun cu sinceritate, nu puţine în profesia de medic, aţi ales să vă implicaţi şi în politică. Când aţi făcut primul pas spre acest domeniu?
P.M.: Am intrat în politică în 2000, când am terminat facultatea. Câţiva dintre prieteni mi-au spus „Hai şi tu Paula, cu noi la şedinţe la PDSR, aşa se numea la acea vreme. O să-ţi placă”. M-am dus la o şedinţa de partid după care au urmat altele. Am văzut că oamenii de acolo se implică, doresc să facă ceva pentru societatea şi comunitatea în care trăiesc. Am iniţiat o serie de campanii. Spre exemplu, am lansat şi coordonat o campanie de prevenire a consumului de droguri. Organizaţia de tineret este una activă, solidă şi care are puterea de a atrage mulţi tineri.
R.: De ce social-democraţia şi nu liberalismul sau creştin-democraţia?
P.M.: Să ştiţi că mulţi mi-au adresat aceată întrebare. Eu mă consider un om de stânga. Particip la multe acţiuni caritabile. Am o profesie în care nu pot să nu am contact cu oamenii din toate categoriile sociale. Le cunosc problemele, greutăţile cu care se confruntă. Am considerat şi cred că partea socială este mai aproape de sufletul meu şi de felul meu de a fi. Astfel că, am ales social-democraţia.
R.: Anul 2004, cred că pot să spun fără a greşi a fost anul marii provocări pentru dumneavoastră. Aţi fost propusă şi aleasă în funcţia de vicepreşedinte a CJ Satu Mare. Vorbim de o nouă treaptă, o nouă funcţie, o nouă provocare …
P.M.: Aveţi perfectă dreptate. Dar mai întâi să vă povestesc cum am ajuns să fiu propusă şi aleasă în această funcţie. În momentul în care m-am înscris în partid secretara, Cici, m-a întrebat ce doresc să ajung în partid. Nu ştiam ce să-i spun. Apoi, zice Cici, scrie că vrei să ajungi consilier judeţean. Era perioada în care domnul Adrian Năstase a promovat foarte mulţi tineri şi femei pe listele de partid în vederea alegerile locale şi generale. Am ajuns pe poziţia a doua pe lista consilierilor judeţeni cu şanse reale de a fi aleasă. Au trecut alegerile, au fost aleşi consilierii judeţeni, printre care şi eu, iar în dimineaţa când s-a constituit noul CJ am avut o şedinţă la partid. M-am dus la partid, iar acolo, în cadrul şedinţei domnul Mircea Govor m-a propus pentru funcţia de vicepreşedinte. Cealaltă propunere a fost pentru domnul Gheorghe Ciocan. După şedinţa de la partid ne-am îndreptat spre Palatul Administrativ. Mie nu îmi venea să cred nici atunci, că aveam şanse să fiu aleasă. Până în acel moment nu am avut nici un contact cu administraţia locală. Eu nu m-am zbătut niciodată pentru vreo funcţie. Ajunşi acolo, în şedinţa de constituire a CJ s-a votat preşedintele şi s-au făcut propuneri pentru funcţiile de vicepreşedinţi. Am fost aleasă împreună cu domnul Ciocan. Atunci am realizat că ceva „nu este în regulă” (zâmbeşte), să zic aşa. Simţeam că mi se înmoaie picioarele. Am mers la domnul Ciocan, şi l-am întrebat: „Domnu Ciocan dar ce o să fac eu în această funcţie? Eu nu mă pricep la administraţie. Lasă că o să înveţi”, mi-a spus. Şi am învăţat. M-am înscris la masterat şi am parcurs toate treptele necesare pentru a înţelege cât mai bine mecanismele după care funcţionează CJ.
R.: În paralel, în fiecare după-amiază aţi îmbrăcat halatul alb, de medic, şi v-aţi continuat munca în Policlinică …
P.M.: Aşa este. Mergeam după-masă la Policlinică cu domnul dr. Marcel Nichita şi doamna dr. Buşilă. Aşa a început activitatea mea în administraţie. În cei patru ani am iniţiat multe proiecte, dintre care o parte s-au concretizat ulterior. M-am zbătut mult pentru spital deoarece sunt convinsă că fără o populaţie sănătoasă nu poţi face nimic.
R.: În 2008 aţi candidat pentru un loc în Camera Deputaţilor. De ce aţi acceptat aeastă propunere?
P.M.: A fost o nouă provocare. Am candidat pe Colegiul V, unde erau alegători de etnie maghiară în proporţie de 70%, şi unde, dintre toate partidele româneşti PSD-ul a avut cele mai multe voturi. Însă nu am fost aleasă. Apoi am îndeplinit funcţia de manager a Spitalului Judeţean. Tot în acea perioadă am fost propusă pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Am acceptat însă să rămân la Satu Mare ca manager la Spitalul Judeţean.
R.: Însă schimbările politice au făcut să nu ocupaţi prea multă vreme această funcţie …
P.M.: Aşa este. Dar trebuie să ştiţi că o funcţie, oricare să fie aceea, este vremelnică. Sigur, nu e plăcut să fi schimbat din funcţie. E neplăcut, mai ales la început, câteva zile, dar eu reuşesc întotdeauna să trec mai departe. Mai ales că am avut parte de o mare bucurie. Am rămas însărcinată. Am o fetiţă de un an şi două săptămâni.
R.: După un moment mai dificil, a venit un altul de bucurie. Ascultându-vă mi-a venit în minte o întrebare: Credeţi în destin?
P.M.: Da cred. Şi cred şi în ajutorul Celui de Sus.
R.: Planuri de viitor?
P.M.: Nu îmi fac planuri dinainte. La nivel de partid ne pregătim pentru campania electorală de anul viitor. Pe de altă parte vreau să-mi public teza de doctorat.
R.: Ce hobby-uri aveţi?
P.M.: Îmi place mult să gătesc, însă nu aş putea să vă numesc o mâncare preferată. Îmi place atât bucătăria românească cât şi cea internaţională. Îmi place şi muzica. Prefer muzica dance, jazz-ul iar pe parte de muzică clasică prelucrările moderne. Dacă mă gândesc la filme, aici prefer comediile. Îmi place să citesc cărţi de reportaje dar îmi plac şi poeziile mai ales că, la şcoală am participat la concursuri de recitări.
R.: Apropo. Legat de şcoală ştiu că aţi reprezentat în mai multe rânduri judeţul la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Cu ce rezultate v-aţi întors de la aceste concursuri?
P.M.: Pregătindu-mă pentru medicină, chimia a fost una dintre materiile mele de bază. Astfel, în clasa a X-a am participat la faza naţională la chimie unde am obţinut menţiune. Iar în clasa a VII-a am câştigat locul III la Olimpiada naţională de limba şi literatura română.
R.: Acum pe final, dacă doriţi să le transmiteţi ceva cititorilor noştri, vă rog să o faceţi.
P.M.: Le doresc tuturor sătmărenilor să aibă parte de Sărbători Fericite, multă sănătate şi bucurii, iar anul care vine să-i ajute să-şi împlinească toate dorinţele personale.
R.: Vă mulţumesc pentru timpul acordat.
P.M.: Eu vă mulţumesc pentru oportunitatea creată.