PSD Satu Mare şi-a confirmat azi candidaţii pentru alegerile locale de anul viitor

425 de delegaţi din tot judeţul au fost prezenţi astăzi, 15 decembrie, la Conferinţa Extraordinară a Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare. Evenimentul a avut loc în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Satu Mare, cu începere de la ora 14.00. După intonarea imnului naţional, primul care a luat cuvântul a fost preşedinteleOrganizaţiei Judeţene a PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian. Liderul social-democrat a prezentat ordinea de zi a conferinţei care, a fost supusă la vot şi aprobată cu unanimitate de către delegaţii prezenţi.

La primul punct de pe ordinea de zi, senatorul Marian, a trecut în revistă activitatea filialei judeţene a PSD Satu Mare, din momentul în care a preluat frâiele organizaţiei, adică din luna decembrie a anului trecut. Un lucru important de remarcat este faptul că, în ultimul an numărul membrilor a crescut cu aproximativ 2.200 de persoane. “Au venit spre noi mulţi tineri şi intelectuali, muncitori şi agricultori dar şi funcţionari şi pensionari. În cadrul organizaţiei noastre avem doi generali şi 20 de colonei de armată, de interne sau de informaţii, printre care şi un fost şef de garnizoană a MApN şi un fost şef de inspectorat de Poliţie. De asemenea, s-au înscris în partid mulţi oameni de afaceri şi oameni de cultură”, a declarat senatorul Valer Marian.
De asemenea, au fost constituite organizaţii locale ale PSD în toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. În momentul de faţă există 65 de organizaţii locale faţă de 58 câte erau înainte. Tot la capitolul realizări trebuie trecută şi constituirea organizaţiei de studenţi PSD, de la facultăţile din Satu Mare, dar şi din: Cluj, Oradea şi Timişoara, precum şi organizaţii ale oamenilor de afaceri, fermierilor, profesorilor, etc.
“Organizaţia Judeţeană a PSD Satu Mare este printre puţinele organizaţii judeţene ale PSD din care nu a dezertat niciun primar, niciun consilier judeţean şi niciun consilier local”, a precizat în luarea de cuvânt Valer Marian. De asemenea, preşedintele organizaţiei PSD Satu Mare a vorbit şi despre acţiunile politice, social-caritabile, acţiunile sportive, şi cele cultural-educative care s-au desfăşurat în anul care a trecut.

Senatorul Valer Marian împreună cu fica şi mama parlamentarului, ameninţaţi

Cu toate acestea, în luarea de cuvânt, preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare şi-a exprimat dezamăgirea faţă de unii dintre socil-democraţii sătmăreni care îndeplinesc funcţii în cadrul partidului. “Să vă spun sincer, unii m-au dezamăgit. Trebuie să înţelegeţi că politica nu se face din birou, cu telefoanele în mână. Trebuie să batem fiecare stradă, uliţă, fiecare casă. Dacă nu se va face treabă mă voi vedea obligat să convoc o conferinţă extraordinară, şi vom schimba din funcţie unii oameni”, a declarat senatorul Marian.

Tot în cadrul conferinţei de astăzi, Valer Marian a făcut câteva dezvăluiri şocante legate de încercarea de a fi intimidat, atât el personal cât şi alţi membri marcanţi ai partidului. “După ce m-am legat de oameni importanţi din PDL ca: Traian Igaş, de şeful ANAF, Sorin Blejnar, de Florian Holdea de la SRI, Codruţa Kovesi şi alţii, mi-au fost interceptate telefoanele şi am fost filat. În luna martie, au adus aici un locţitor din judeţul Arad, pentru a se ocupa de PSD. S-a ocupat de mine, de deputatul Gheorghe Ciocan, de primarii din Racşa, Cehal, Călineşti, Negreşti Oaş. Acesta a fost adus aici ca să borească despre mine la Bucureşti. Dar şi eu am aflat multe despre acest Parasca. Am aflat ce a mişcat prin Kosovo, dar şi ce a mişcat prin judeţul Satu Mare. M-a deranjat mai mult că mi-a fost inteceptată şi fetiţa în vârstă de 11 ani şi mama de 71 de ani. Fetiţa mi-a fost ameninţată cu moartea la telefon, de pe număr necunoscut. Mama, de asemenea, ameninţată că “Vezi că îţi va veni sicriul acasă”. Vreau să-i transmit colonelului Ştefan Coşarcă, şeful SRI Satu Mare că ştim şi noi ce se întâmplă acolo, şi va trebui odată şi odată, să răspundă. Cum îşi permite să-şi ţină fiul la studii în Elveţia cu 24.000 euro pe an? Astfel, vreau să propun să organizăm un miting împreună cu celelalte partide din opoziţie dar şi cu sindicatele. Eu m-am gândit la data de 22 decembrie, sau dacă nu, atunci după sărbători. Vreau să-l atenţionez de la acest microfon şi pe prefectul Radu Giurcă, să nu se implice în aceste acţiuni de poliţie politică. Îl atenţionez să nu se joace cu legea, cu mine şi cu PSD!”, a spus de la tribuna sălii mari a CJ Satu Mare, senatorul Valer Marian.

Execuţia bugetară proprie a PSD Satu Mare

După prezentarea bilanţului de activităţi pe perioada scursă de la preluarea mandatului de preşedinte a organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, Valer Marian, a dat cuvântul vicepreşedintelui Mircea Ardelean care le-a prezentat delegaţilor execuţia bugetară proprie de venituri şi cheltuieli pe acest an. Potrivit documentului prezentat, PSD Satu Mare a realizat venituri în valoare de 123.575 lei, provenite din cotizaţii (77%), donaţii (6%) şi alte surse (16%). Potrivit interlocutorului “ne-au rămas în sold cu puţin peste 1.000 de lei”.

Au fost votate listele cu candidaţi

La al treilea punct de pe ordinea de zi, au fost supuse votului listele de candidaţi pentru funcţiile de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni. “Avem candidaţi la Primărie în 63 de localităţi din judeţ, mai puţin în Foieni şi Ciumeşti. Dar sper ca în scurt timp, să avem şi acolo. Desigur, pot să apară modificări. Dacă de exemplu, vreun membru este mai bine cotat în sondaje decât cel propus în localitatea de care aparţine, partidul îl va susţine. După această conferinţă extrordinară urmează negocierile cu PNL în cadrul USL. Noi probabil vom avea 37 de Primării din cele 65 de localităţi din judeţ. Am convenit ca acolo unde avem primari în funcţie, să-i menţinem pe listă. Tot aşa şi PNL-ul. Dar trebuie să se ţină cont şi de faptul că, în prezent noi avem 16 primari iar PNL 9”, spune senatorul Valer Marian. Listele cu candidaţi au fost votate de toţi membri delegaţiei. Pe lista propusă pentru funcţiile de primari se găsesc următoarele nume: Satu Mare – Dorel Coica, Carei – Ionuţ Oneţ, Negreşti Oaş – Aurelia Fedorca, Acâş – Ioan Râpa, Agriş – Jager Beata Erzsebet, Andrid – Spătaşca Claudiu, Apa – Apan Mihai, Batarci – Grigoraş Ion, Bârsău – Ciurdaş Traian, Beltiug – Bâtea Gheorghe, Berveni – Burian Crinel, Bixad – Bercea Vasile, Bogdand – Puşcaş Radu, Botiz – Buier Eugen, Călineşti Oaş – Copil Gheorghe, Cămărzana – Hotcaş Ioan, Cămin – Filip Vasile, Căpleni – Luţaş Mihai, Căuaş – Gozar Vasile, Cehal – Jurchiş Gheorghe, Craidorolţ – Balogh Daniel, Crucişor – Coza Romi, Culciu – Rentea Gheorghe, Doba – Farca Lucian, Dorolţ – Nagy Istvan, Gherţa Mică – Ciuta Ioan, Halmeu – Mike Csaba, Hodod – Tarba Horea, Homoroade – Pintea Valer, Lazuri – Nagy Zoltan, Medieşu Aurit – Boitor Alexandru, Micula – Mihai Gheorghe, Moftin – David Gheorghe, Odoreu – Pop Dumitru, Oraşu Nou – Copil Gheorghe, Păuleşti – Ciuta Valer, Petreşti – Bogdan Daniel, Pir – Burlacu Ioan Florin, Pişcolt – Duţescu Viorel, Pomi – Lang Vasile, Porumbeşti – Kegyes Iosif Levente, Racşa – Toma Betea, Santău – Radu Ciprian, Săcăşeni – Pop Călin, Săuca – Marian Gheorghe, Socond – Crasnai Ioan, Supur – Şteţ Vasile, Tarna Mare – Cionca Ioan, Târşolţ – Mişca Gheroghe, Terebeşti – Ulici Vasile, Tiream – Tegzes Monica, Turţ – Ciupac Ioan, Turulung – Achim Ciprian, Urziceni – Virag Erika, Valea Vinului – Cristea Radu, Vetiş – Chirilă Nicolae, Viile Satu Mare – Pintea Tiberiu.

“Angajamentul pentru România”

Secretarul executiv a organizaţiei judeţene a PSD, Ioan Viman, a vorbit despre “angajamentul pentru România”, un pachet de măsuri care a fost lansat de USL la Cuj Napoca. Potrivit documentului este nevoie de relansarea economiei, cercetării, creşterea locurilor de muncă în mediul privat, stimularea investitorilor dar şi de măsuri concrete în sănătate.

Despre organizarea reţelelor electorale la nivelul judeţului a vorbit primarul oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura. “Este un model german, aşa că, dacă la ei a funcţionat, şi la noi trebuie să funcţioneze”, a precizat Valer Marian. Reţeaua electorală este structurată pe şapte nivele, de la cel judeţean (primul nivel) până la nivelul militanţilor “fără de care nu putem câştiga alegerile”, a precizat Bura.

“Trebuie să muncim şi nu să ne bârfim”

Puţin mai dur în exprimări a fost vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Govor care i-a îndemnat pe toţi la muncă. “Trebuie să muncim şi nu să ne bârfim. USL este o forţă politică venită într-un moment foarte important. Trebuie să avem grijă de colegii noştri de partid. Mă bucur că în judeţ primarii noştri nu au trădat. Asta înseamnă că avem oameni cu coloană vertebrală.

La finalul conferinţei extraordinare de astăzi, au mai luat cuvântul prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, deputatul Gheorghe Ciocan, care a felicitat membri partidului pentru statornicia dovedită dar şi pe preşedintele Valer Marian care a dovedit că poate face o organizaţie puternică. Apoi, au mai vorbit preşedintele Organizaţieri de Femei a PSD Satu Mare, dr. Paula Mare, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Satu Mare, dr. Dorel Coica şi primarul comunei Racşa, Toma Betea. Lucrările conferinţei s-au încheiat cu luarea de cuvânt a preşedintelui Valer Marian care, a asigurat toţi candidaţii de tot sprijinul său, neuitând să le ureze tuturor celor prezenţi, şi familiilor acestora, tradiţionalul “LA MULŢI ANI!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.