Final de proiect pentru ornitologi

În perioada 9-10 decembrie 2011 a avut loc la Urziceni conferinţa de închidere a proiectului ”Dezvoltarea unui sistem transfrontalier de monitorizare a păsărilor şi a unei baze de date on-line”. Proiectul finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost demarat la începutul anului de către Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare în parteneriat cu Societatea Ornitologică din Ungaria (MME – Birdlife Hungary).

Au fost monitorizate păsările din judeţele ţării Arad, Bihor, Satu Mare și Timiş iar informațiile au fost colectate de patru coordonatori de judeţ şi nouă voluntari din 70 de cvadrate de observaţii de 2×2 km, selectate în mod aleatoriu şi totodată a fost realizat recensământul berzelor albe din 200 de localităţi. Pe baza acestor date colectate a fost realizată o bază de date on-line cu scopul de a pute furniza informaţii în mod continuu despre populaţiile de păsări precum şi despre habitate pentru experţii civili şi guvernamentali, dar şi publicului larg.

La conferinţa de final de proiect au participat 25 de persoane din judeţele de frontieră ale celor două ţări. Participanţii au prezentat bilanțul pe anul în curs dar și rezumate ale studiilor făcute în fiecare judeţ. De asemenea, au fost prezentate în detaliu programul Monitorizarea Păsărilor Comune, Recensământul Berzei Albe şi metodele de utilizare a bazei de date on-line. Experţii invitaţi la conferinţă au prezentat şi alte proiecte derulate în ţară cu subiecte asemănătoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.