Unio Satu Mare – 100 de ani de tradiţie şi continuitate

Istoria firmei UNIO Satu MARE începe la 26 Octombrie 1911, când, pe locul actual al intreprinderii, ia fiinţă “Fabrica de Produse de Tîmplărie şi Comerţ de lemne – Societate pe acţiuni Satu Mare”. Producţia de baza a acestei unităţi economice era axată în principal pe lucrări de tîmplărie şi comerţ forestier.

În anul 1913 are loc o nouă schimbare a titulaturii intreprinderii în “Fabrica de Prelucrare a Lemnului şi de Mobilă – Societate pe acţiuni Satu Mare”. Din anul 1921, intreprinderea îşi măreşte spaţiile de producţie cu un mic atelier de reparat vagoane după care se schimbă din nou titulatura în “UNIO – Fabrica de Vagoane – Societate pe acţiuni Satu Mare”. În baza comenzilor primite din partea C.F.R., fabrica “UNIO” se situa, pe atunci, pe locul al treilea între furnizorii căilor ferate din România. În anul 1927 “UNIO” începe fabricarea unor tipuri noi de vagoane de marfă şi de persoane cum ar fi : vagoanele pe 4 osii – în premieră pe ţară şi vagoanele tip “Pullman” din care se livreaza în acel an 20 de bucăţi.

Începînd din anul 1951 UNIO devine principalul furnizor de echipamente destinate mineritului începând cu vagoneţi de tip minier, transportoare cu bandă, transportoare cu racleţi, locomotive de mină, maşini de încărcat minereu, transportoare cu bandă de mare capacitate, instalaţii de ridicat şi mori cu bile.

În paralel UNIO a avut colaborări spectaculoase cu firme renumite pe plan mondial participând la realizarea proiectelor acestora în România: RENAULT- Uzina de automobile DACIA, CITROEN- Uzina de automobile OLTCIT, ANSALDO-Centrala nucleară Cernavodă, TAKRAF-Excavatoare miniere, NISHO IWAI- Oţelinox Târgovişte. După 1990 UNIO s-a orientat cu toate forţele spre piaţa externă în special piaţa europeană. După o perioadă de adaptare s-a reuşit dezvoltarea unor relaţii de colaborare pe termen lung cu parteneri de renume mondial: Siemens, Komatsu, Thyssen Krupp, Deutsche Babcock, Komatsu, Flender AG, Michael Weinig AG, Homag AG, General Electric, Ingersoll Rand, Kuka, Technip Coflexip.

În prezent, cu cei peste 1000 de angajaţi, UNIO este capabilă să realizeze proiecte complexe şi de mare anvergură ce cuprind operaţii de prelucrare şi asamblare mecanică, instalaţii hidraulice, pneumatice şi electrice, montaj şi punere în funcţiune şi service. Peste 70% din producţie este destinată pieţei externe, în special pentru clienţi din Germania, Olanda, Franţa, Italia, Anglia, Austria. La baza acestor noi relaţii au stat principalele atuuri ale UNIO: experienţa şi buna pregătire a angajaţilor, flexibilitatea în asimilarea de know-how, capacităţile şi posibilităţile tehnologice, calitatea produselor la nivelul standardelor europene, satisfacerea exigenţelor clienţilor şi poziţia geografică.

2 Comentarii la "Unio Satu Mare – 100 de ani de tradiţie şi continuitate"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.