Stăm prost la cultura ecologică

Potrivit unei analize făcute de către specialiștii Societății Carpatină Ardeleană reiese că, conjudețenii noștri au puține informații despre Aria Protejată ”Râul Tur” dar și despre vietățile ocrotite prin lege care se găsesc pe teritoriul județului nostru.

Astfel, în perioada mai-iunie 2011 au fost chestionate 600 de persoane cu domiciliul în localităţile: Agriş, Călineşti Oaş, Gherţa Mică, Halmeu, Livada, Lazuri, Micula, Medieşu Aurit, Oraşu Nou, Porumbeşti, Turţ şi Turulung. Din raportul de cercetare rezultă o cunoaştere destul de redusă a ariei protejate la nivelul populaţiei locale.

Referitor la cunoaşterea Ariei Protejate ”Râul Tur”, din cele 600 de persoane întrebate numai 30% au ştiut, iar 70% nu au ştiut de existenţa ei. Mai mult decât atât, dintre cele 12 localități intrate în analiză, doar în trei există mai multe persoane care au declarat că ştiu despre această arie.

La întrebarea ”Ce ştiţi despre Aria Protejată?”, din cei 155 de respondenţi, 19,4% declară că acolo există animale şi plante rare, 16,8% recunosc că nu ştiu mai nimic despre această arie protejată, urmaţi de 14,2% care ştiu doar că există şi de 11% care spun că această zonă urmează să fie amenajată şi este întreţinută bine momentan. Încă 8,4% sunt conştienţi că nu e voie să facă agricultură sau să vâneze în acest perimetru protejat.

Dintre cele 600 de persoane numai 37% declară că pot numi animale ocrotite care trăiesc în aria protejată. În legătură cu plantele existente în zonă, răspunsurile în cele mai multe cazuri sunt negative (83%).

Dintre cei 206 de indivizi care consideră că aria protejată aduce beneficii comunităţii în care locuiesc, 22,3% cred că aceste beneficii se leagă de faptul că e bine că există această arie şi că aceasta ar putea aduce turişti. Încă 11,2% văd un lucru benefic în faptul că se păstrează animalele, plantele şi natura, completaţi de 10,2% care consideră aria protejată utilă pentru un nivel mai crescut de civilizaţie, ordine şi curăţenie.

În legătură cu menţinerea ariei protejate, 64,2% dintre persoanele întrebate sunt de părere că aceasta trebuie să rămână delimitată în localităţile lor, în timp ce 10,3% dintre respondenţi nu sunt interesaţi de menţinerea acestei stări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.