Cinci pensionari din județ încasează indemnizații de peste 10.000 lei pe lună

Așa cum se întâmplă la fiecare sfârșit de an, șefii de instituții trag linie să vadă realizările dar și lipsurile cu care s-au confruntat în cursul anului. Despre realizările anului 2011 dar și despre proiectele pentru cel care tocmai bate la ușă a vorbit astăzi, 7 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou.

Potrivit evidențelor instituției, 14,5 % dintre pensionari beneficiază de pensia minimă de 350 de lei. Desigur la nivel de județ sunt și câțiva ”pensionari de lux”. Astfel, din statisticile instituției reiese că opt pensionari au venituri între 5.000 și 6.000 lei pe lună și alți zece pensionari între 6.000 și 7.000 lei. Totodată, doi pensionari încasează lunar peste 9.000 de lei dar avem și cinci persoane cu indemnizații ce depășesc 10.000/lună.

Milioane de lei pentru ajutoare de deces

În altă ordine de idei, până la 1 decembrie 2011 s-au înregistrat și acordat un număr de 3.580 de ajutoare de deces pensionari în valoare totală de 6.606.316 lei și opt ajutoare de deces asigurați, însumând 6.466 lei. Pentru a avea un termen de comparație trebuie spus că în primele 11 luni a anului trecut, la CJP s-au înregistrat și depus un număr de 3.430 ajutoare de deces pentru pensionari în valoare de 6.158.564 lei. Potrivit directorului instituției ”în anul 2010 ajutoarele de deces pentru asigurați s-au dedus din contribuțiile de CAS pe baza declarațiilor lunare”.

Biletele de tratament, valorificate în proporție de 95%

În ceea ce privește biletele de tratament pentru pensionari, Eugenia Sabou spune că, în cursul acestui an, acestea au fost valorificate în proporție de 95% ”cu excepția lunii aprilie când se observă o scădere a biletelor valorificate, având în vedere că atunci s-a sărbătorit Paștele iar pensionarii nu s-au înghesuit să meargă la tratament. Statistica ne arată că în luna aprilie, procentul biletelor valorificate a scăzut la 79,22%”, a declarat directorul CJP Satu Mare. Dacă aruncăm o privire asupra biletelor repartizate și valorificate pe parcursul lunilor anului trecut, se observă o minimă în luna martie (79,46%) însă evidențele arată că în luna august 2010, toate cele 98 de bilete au ajuns în mâinile pensionarilor. Mai trebuie spus că până la 1 decembrie 2011, au fost depuse un număr de 6.573 de cereri și s-au primit 4.419 bilete de odihnă și tratament.

Investiții al nivelul sediului CJP Satu Mare

În altă ordine de idei, Eugenia Sabou spune că ”în cadrul activității de relații cu publicul conducerea instituției noastre a acordat consiliere de specialitate în cadrul audiențelor organizate atât la sediul instituției cât și în teritoriu, la Carei, Tășnad și Negrești, unui număr de 4.578 de persoane”. Totodată, în cursul acestui an ”instituția noastră a obținut fondurile bugetare necesare și a demarat efectuarea unei investiții în valoare totală de 650.000 lei cu privire la reabilitarea acoperișului și a fațadei clădirii în care își desfășoară activitatea”.

Pentru anul următor, Eugenia Sabou își propune îmbunătățirea relațiilor cu publicul dar și a bazei de date a instituției cu privire la informațiile existente în dosarele de pensionare active gestionate de către CJP. ”De asemenea, îmi doresc organizarea arhivei pasive a CJP Satu Mare aflată în fosta cantină UNIO și reabilitarea acestui spațiu”, a declarat Sabou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.