Iscoditor din fire, de când se știe colindă dealurile, munții, minele dar și peșterile pentru a mai găsi încă o minunăție format și cizelat de mama Gaia (sau Geea) în decursul eonilor care au trecut de când zeii s-au gândit să plămădească acest mic colț din Univers, Pământul. Colindă povârnișurile din primăvară până toamna târziu, când omătul nu-i mai dă răgaz să descopere pietrele cu o formă mai aparte și până ce valurile mării, sau talazurile mai blânde ale râurilor și lacurilor din nord-vestul României dar și din Ungaria, refuză să mai arunce la țărm câte o cochilie în care viața nu a mai avut astâmpăr să sălășluiască.
Și pentru că minunățiile naturii nu-și au rostul dacă nu încântă și alți ochi decât pe acela al cercetătorului, Armos Andras și-a propus să-și i-a rucsacul în spate și să umble din școală în școală pentru a le vorbi elevilor despre frumusețile naturii. ”Eu sunt din Fehergyarmat (Ungaria) și organizez astfel de expoziții de aproximativ zece ani de zile. Am ales să expun aceste minerale și obiecte doar în școlile generale deoarece elevii de gimnaziu sunt mult mai receptivi la astfel de lucruri. Expoziția cu vânzare poposește de trei zile la Școala cu clasele I-VIII ”Grigore Moisil” din Satu Mare, dar la sfârșit de săptămână voi fi la Viile Satu Mare”, povestește Andras.
Spune că îl interesează tot ce se leagă de natură. Nu doar mineralogia ci și biologia, geologia, geografia fizică dar și științele conexe care pot să-l conducă să înțeleagă și să pătrundă cu mai mult folos tainele naturii. ”Expoziția prezentă conține atât minerale cât și obiecte prelucrate. Am aici opal, iaspis, calcedonie care este o varietate de mineral din clasa cuarțului, obsidian care este o rocă vulcanică, sticloasă, calcit, pirită sau galenă, un mineral din grupa sulfurilor. Pe toate acestea le-am cules cu mâna mea. Însă am și fluorit din China, ametist din Brazilia sau aragonit din Maroc pe care mi le-au trimis prietenii colecționari din țările respective. Totodată, am cochilii de scoici provenite de la specii de apă dulce și de mare, dar specii de insecte conservate printr-o tehnică aparte”, spune Andras.
Și pentru ca expoziția să fie cât mai atractivă, Armos Andras îmbracă și ”haina” de dascăl ținând prelegeri micuților naturaliști care se încumetă în ”turnul său de fildeș”. ”Este o expoziție cu vânzare. Eu din asta trăiesc. Mă consider naturalist dar și colecționar. Am minerale începând de la 1 leu și până la 20 de lei. De asemenea, am lupe, și diverse instrumente cu care se pot studia aceste minerale. E o lume aparte și întotdeauna încerc să atrag cât mai mulți oameni și să-i fac să îndrăgească natura. Am umblat în multe locuri. Am colindat toți munții și toate dealurile Ungariei, apoi în Carpații din România, am fost în Ucraina. Deocamdată mă limitez la această zonă. În rest, facem schimb de minerale cu colegii colecționari de pe toate meridianele lumii”, povestește colecționarul.
Expoziția poate fi vizionată la subsolul Școlii cu clasele I-VIII ”Grigore Moisil” Satu Mare. Intrarea este liberă.