De la lume adunate și ’napoi la lume date

”Grupa Spiridușilor” de la Grădinița ”Guliver” de pe B-dul Vasile Lucaciu Satu Mare au sărbătorit astăzi, 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei printr-o șezătoare. Acțiunea face parte din cadrul unui program educativ denumit sugestiv, ”De la lume adunate și’napoi la lume date”, derulat în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare.

Îmbrăcați în straie populare spiridușii au cântat, au dănțuit, au spus ghicitori după care au ascultat povestea Sfântului Andrei. Mai mult decât atât au intervenit și ei în discuție, dovedind că au multe cunoștințe despre această sărbătoare străveche. Ceea ce nu au știut însă micuții au aflat de la Mara Lobonț Pușcaș, antropolog în cadrul Muzeului Județean Satu Mare. În timp ce desfăceau boabele de porumb de pe știuleți, copiii ascultau poveștile de demult, de pe vremea dacilor, când noaptea de 29 spre 30 noiembrie, reprezenta cumpăna dintre ani, adică Anul Nou, după înțelesul nostru.

Despre tradițiile de Sfântul Andrei

Proiectul a pornit de la ideea că în folclor și tradițiile etnografice se regăsesc frumuseți străvechi care merită scoase la iveală. Mara Lobonț le-a povestit copiilor despre Sfântul Andrei, Apostolul românilor. ”Sunt multe tradiții legate de Sfântul Andrei. Una dintre ele este și faptul că acest sfânt ne apără de duhurile rele. Apoi, pe vremuri, pentru a-și apăra casele de farmece și forțele malefice oamenii puneau usturoi la geam. Se spune că în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, lupii pot să înțeleagă gândurile și vorbele tuturor vietăților de pe pământ. De altfel, steagul dacilor era reprezentat de un balaur cu cap de lup”, a declarat Mara Lobonț.

La sfârșitul șezătorii, micuții au fost răsplătiți cu gogoși ”ca la mama acasă” după care au încins o horă, în cinstea Zilei Naționale a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.