“De dragoste, de neam, de ţară” – regal folcloric de Ziua Naţională a României


Aproximativ 260 de artişti din toată ţara vor fi prezenţi joi, 1 Decembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor (CCS) pentru a sărbători alături de sătmăreni Ziua Naţională a României. Este vorba despre spectacolul muzical-coregrafic denumit “De dragoste, de neam, de ţară”, aflat la cea de-a doua ediţie, organizat de Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale şi Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR). În cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 28 noiembrie, prefectul Radu Giurcă, preşedintele Consiliului Judeţean – Csehi Arpad şi Gyure Rotariuc Ludovic – directorul CCS, au prezentat pe larg programul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României care vor avea loc la Satu Mare în 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie.

Casa de Cultură a Sindicatelor “Arh. Nicolae Porumbescu”

La Satu Mare, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României vor avea loc miercuri şi joi. În prima zi, miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17:00, sunt prevăzute două evenimente, ambele la CCS. Este vorba despre dezvelirea unei plăci comemorative şi vernisajul unei expoziţii dedicate arhitectului Nicolae Porumbescu, cel care a proiectat cladirea CCS, Palatul Administrativ, precum şi întregul ansamblu de locuinţe din Centrul Nou. Cu această ocazie, cu acceptul ANCCSR, începând cu data de 1 Decembrie, CCS Satu Mare va purta numele fostului arhitect. A doua manifestare va fi o “Cafenea literară” la care vor lua parte, alături de poeţi şi scriitori sătmăreni, academicianul Mihai Cimpoi din Chişinău, poetul Vasile Tărâţeanu din Cernăuţi şi actorul Dorel Vişan.

Aproximativ 260 de invitaţi

În data de 1 Decembrie, de la ora 17:00, pe scena CCS este prevăzut spectacolul “De dragoste, de neam, de ţară” şi, după succesul pe care l-a avut acum doi ani, când a fost organizată prima ediţie a spectacolului omagial, cu participarea a circa 160 de invitaţi, în acest an la Satu Mare vor fi prezenţi nu mai puţin de 260 de artişti. Este vorba despre Corul Bărbătesc D.G. Kiriac din Piteşti, Ansamblurile Folclorice Nuntaşii Bihorului din Oradea, Tulnicul din Baia Mare, Mărgineanca din Botoşani, Rapsodia Mureşană din Arad şi Cununiţa din Satu Mare, Grupul Folk al Centrului cultural G. M. Zamfirescu din Satu mare, Grupul Folcloric Doruri Muscelene din Câmpulung Muscel, Orchestra Mugurelul din Botoşani, recitatorii Ioan Josan şi Constantin Sârbu din Alba Iulia, precum şi soliştii Ştefan Muntenaş din Arad, Doru Cheaja şi Doru Şerban din Alba Iulia, Brigitte Barbola din Târgu Mureş, Alexandru Tărâţeanu din Cernăuţi, Leontina Dorca şi Petrică Mureşan din Satu Mare. Înaintea spectacolului folcloric, în cursul dimineţii, începând cu ora 10:00, la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului va avea loc un concert de colinde susţinut de Corul Bărbătesc din Piteşti şi Grupul Folcloric Doruri Muscelene din Câmpulung Muscel.
Întrucât ansamblurile şi grupurile folclorice, precum şi soliştii activează în cadrul Caselor de Cultură a Sindicatelor cheltuielile privind onorariile acestora şi transportul vor fi asigurate de către acestea. În schimb, Consiliul Judeţean Satu Mare, alocă 35.000 lei pentru cazarea şi masa invitaţilor, dar şi pentru organizarea celorlalte manifestări dedicate Zilei Naţionale a României.

Sătmărenii sunt aşteptaţi să-şi ridice invitaţiile

Întrucât spectacolul din 1 Decembrie “De dragoste, de neam, de ţară” este gratuit, accesul în sala de spectacole se va face pe baza invitaţiilor care au fost deja puse la dispoziţia sătmărenilor. Directorul CCS, Gyure Rotariuc Ludovic a precizat că au fost tipărite 500 de invitaţii cu locuri, din care 300 au fost deja distribuite, respectiv 200 de invitaţii fără locuri. Cei care nu vor obţine invitaţii cu locuri vor avea ocazia să urmărească spectacolul din holul CCS, unde va fi amplasat un ecran uriaş. La finalul spectacolului, protagoniştii şi spectatorii vor ieşi în faţa CCS pentru a se prinde în Hora Unirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.