Gala “Clopoţelul sună pentru toţi”


Sala Teatrului de Nord din Satu Mare a găzduit sâmbătă, 26 noiembrie, gala programului integrat de educaţie „Clopoţelul sună pentru toţi!” Spectacolul a fost inclus în proiectul „Clopoţelul sună pentru toţi!”, implementat prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013 şi cofinanţat de Uniunea Europeană, al cărui obiectiv principal a constat în intensificarea relaţiilor de colaborare dintre regiunile de graniţă din cele patru ţări într-o manieră durabilă din punct de vedere social, economic şi de protecţie a mediului.

Scopul programului a fost încurajarea acceptării şi integrării sociale a copiilor cu disabilităţi, asigurarea posibilităţii unui schimb de experienţă pentru grădiniţele şi şcolile locale şi o oportunitate a pedagogilor de testarea metodelor educaţionale utilizate. Totodată, pe parcursul derulării, programul a oferit posibilitatea dezvoltării abilităţilor de toleranţă a copiilor care frecventează şcolile de masă.

Cu prilejul acţiunilor de integrare derulate în cadrul programului, timp de opt săptămâni copiii cu disabilităţi mentale, însoţiţi de un pedagog au vizitat comunităţi din şcolile de masă. În timpul petrecut împreună, copiii au desfăşurat activităţi creative (dans, desen, etc.), iar rezultatul acestora a fost prezentat în cadrul galei organizate sâmbătă la Teatrul de Nord de către Asociaţia Down din Nyíregyháza şi Organizaţia Caritas din Satu Mare.

Gala a inclus spectacolul cu piesa “Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, susţinut de actorii secţiei române, şi programe artistice susţinute de copiii de la grădiniţele “Guliver”, nr.13, nr.11, “Dumbrava Minunată” din Satu Mare, respectiv de la mai multe grădiniţe din Ujgorod-Ucraina.

Percuţionistul Cserey Csaba a a susţinut un recital interactiv, iar în holul teatrului copiii au luat parte la activităţi precum pictura pe faţă şi jongleriile cu baloane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.