Lecții despre fondurile europene cu europarlamentarul Petru Luhan

Europarlamentarul Petru Luhan a venit astăzi, 25 noiembrie, la Satu Mare pentru da o lecție despre pașii de urmat pentru obținerea banilor europeni. Întâlnirea cu șefii de instituții (cei susținuți de Pd-L) dar și cu cei interesați de aceste finanțări a avut loc la Hotel ”Melody”, de pe strada Păulești nr.1, de la ora 11.00.

În luarea de cuvânt, prefectul județului Satu Mare, Radu Giurcă a făcut referire la gradul de absorbție a banilor europeni înainte de aderarea României la Uniunea Europeană (UE) comparativ cu anii post aderare. ”Dacă înainte de 2007, la nivel de județ au fost depuse 16 proiecte în vederea obțineri de fonduri europene, în valoare totală de 45.400.000 euro, după 2007, numărul proiectelor a crescut la 181 iar valoarea acestora este de 364.000.000 euro”.

În luarea de cuvânt, deputatul PD-L de Satu Mare, Ioan Holdiș a ”urecheat” subtil guvernarea liberală pe vremea căreia ”un prim-ministru a României spunea că economia bubuie. Cum să bubuie când deficitul economic era de 7,8%? S-au făcut angajări în condițiile în care cheltuielile din domeniul public erau extrem de greu de acoperit. Însă prin măsurile pe care actualul guvern al României l-a luat, va trece mult mai ușor peste criza economică”.

Însă, cel care a pus degetul pe rană a fost chiar invitatul special al zilei, europarlamentarul Petru Luhan, continuând apoi cu amintirile de pe vremea când a fost în acest colț de țară. ”Adevărul este că județul Satu Mare nu stă prea bine în ceea ce privește absorbția fondurilor europene. Acesta este și motivul pentru care am venit la dumneavoastră, în acest nord de țară unde se ajunge extrem de greu. Văzând procentul scăzut de absorbție a fondurilor europene la nivelul României mi-am propus să încep o campanie de informare în toată țara. Am fost la Baia Mare, Bistrița, azi sunt la Satu Mare. Voi merge la Suceava și voi continua și la anul: Ultima dată am fost al Satu mare când eram în clasa a III-a”.

Potrivit europarlamentarului ”rata de absorbție a fondurilor europene în România este de 14,4% și nu de 4% așa cum se vehiculează în mass-media, ceea ce ne situează pe la mijlocul clasamentului. Singura șansă de dezvoltare a României o reprezintă fondurile externe”.

În continuare Petru Luhan a explicat, ”pe înțelesul tuturor”, mecanismul general de accesare a fondurilor europene, precum și sistemul de monitorizare și control exercitat de UE în timpul implementării proiectelor pe bani europeni. Totodată, participanții au primit și materiale informative care să stimuleze auditoriul în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Evenimentul a avut loc la inițiativa președintelui Organizației municipale de femei a PD-L Satu Mare, dr. Laura Bota ”cu sprijinul partidului, deoarece fără șefi nu se poate”, a adăugat mai în glumă, mai în serios, deputatul Holdiș.

Un Comentariu la "Lecții despre fondurile europene cu europarlamentarul Petru Luhan"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.