Patronii din județ cer tapițeri

”Trei sferturi dintre elevii care au absolvit anul școlar trecut (2010-2011) învățământul tehnic din județ au reușit să-și găsească un loc de muncă. Acest lucru demonstrează că învățământul nostru este eficient și în pas cu cerințele economiei județului”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Satu Mare, Mariana Popa, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 24 noiembrie, în sala multimedia a instituției. Alături de inspectorul șef, al întâlnirea cu presa a mai fost prezent și purtătorul de cuvânt al instituției, Mariana Brumboiu.

Potrivit evidențelor IȘJ Satu Mare dintre cei 2.800 de absolvenți ai școlilor cu profil tehnic din județ, 76% au reușit să-și găsească o slujbă. ”Pentru a cunoaște cererea de pe piața muncii, conducerea IȘJ a organizat marți, 22 noiembrie, o întâlnire cu directorii de la 21 de școli tehnice, la care au mai participat și 30 de agenți economici din județ, în special cei cu care școlile în cauză au contracte de practică dar și reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului Județean (CJ) și Consiliului Local (CL)”, a declarat Popa.

În concluzie, piața muncii din județ are nevoie de personal în domeniul serviciilor și electrotehnicii. De asemenea, agenții economici caută și mecanici auto, lucrători agricoli dar și tapițeri. ”Este adevărat că de doi ani de zile nu mai avem absolvenți în domeniul tapițeriei, dar vom revigora acest profil deoarece există cerere pe piața muncii”, spune Popa.

Potrivit interlocutoarei școlile de profil din județ, în momentul de față acoperă 60 de meserii ”iar pentru cele care nu există în prezent pregătire școlară, dar se cer vom face toate demersurile pentru a obține acreditările necesare”.

În urma unui studiu efectuat de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Satu Mare, din cei 3.281 de elevi chestionați, 3.012 și-au exprimat opțiunea pentru o unitate de învățământ de pe raza județului, 143 au renunțat la continuarea studiilor, iar 126 de absolvenți de clasa a VIII-a au ales să învețe în alte județe. În ceea ce privește școlile tehnice, din studiul efectuat reiese că cei mai mulți absolvenți de clasa a VIII-a optează pentru meserii precum: tehnician mecanic întreținere și reparații (83), electrician (59) și tehnician în transporturi (45).

Un Comentariu la "Patronii din județ cer tapițeri"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.