Vom fuma doar țigări cu tendință redusă de aprindere

”Conform directivei 2001/95/CE, începând cu 17 noiembrie 2011, operatorii economici și distribuitorii au obligația să pună pe piață numai țigarete cu tendință redusă de aprindere. Drept urmare, în perioada 17-18 noiembrie, am verificat mai mulți operatori economici pentru a vedea în ce măsură se aplică noua prevedere legală”, a declarat astăzi, 21 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, comisarul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare, Valentin Breban.

Potrivit interlocutorului, în perioada mai sus menționată au fost verificați un număr de șapte operatori economici dintre care patru distribuitori și trei vânzători, controlându-se o cantitate de 28.235 pachete de țigări în valoare totală de 253.236 lei. ”În urma acțiunii tematice de control s-au întocmit trei procese verbale de constatare a contravenției și la trei operatori economici s-a dispus măsura opririi definitive a produselor neconforme respective 145 pachete de țigări în valoare de 1.515 lei”, a declarat Breban.

De altfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a informat încă din luna februarie (a.c.), despre faptul că atât producătorii, importatorii cât și vânzătorii cu amănuntul au obligația să se asigure că nu vor mai introduce pe piață și vor lichida stocurile de țigarete care nu au tendința redusă de aprindere, astfel încât, începând cu data de 17 noiembrie 2011, acestea să nu mai poată fi vândute către consumatori.

”Punerea pe piață a țigaretelor care nu au tendința redusă de aprindere va atrage după sine sancționarea atât a producătorilor cât și a distribuitorilor. Astfel, producătorii riscă amenzi între 3.000 și 30.000 lei iar distribuitorii sancțiuni cuprinse între 700 și 7.000 lei”, spune Breban.

Șeful CJPC Satu Mare a făcut și o demonstrație de identificare a țigaretelor neconforme. ”Fiecare CJPC a primit câte o lampă cu ultraviolete cu ajutorul căruia se pot identifica țigaretele neconforme. Cele cu tendință redusă de aprindere au o hârtie specială. Atunci când jarul ajunge la acea porțiune, țigareta se stinge. Dunga respectivă de hârtie este vizibilă în lumină ultravioletă”, spune șeful CJPC Satu Mare.

În urma controalelor efectuate comisarii instituției nu au dat nici o amendă doar avertismente. ”În prima fază nu am dat nici o amendă însă trebuie știut că sancțiunile sunt usturătoare atât pentru producători cât și pentru importatori și distribuitori”, a mai ținut să precizeze Breban.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.