Gata cu joaca: maşinile oprite neregulamentar vor fi ridicate!


Cel mai târziu de la începutul anului viitor, autovehiculele sau vehiculele oprite neregulamentar pe drumurile publice (carosabil, trotuar, parcări ori spaţii verzi) sau în orice spaţiu public şi privat al municipiului Satu Mare, vor fi supuse blocării/ridicării, transportului şi depozitării în spaţii special amenajate. Proiectul de hotărâre iniţiat în acesct scop va fi supus aprobării consilierilor municipali în şedinţa din luna decembrie a.c. Până atunci, vineri, 18 noiembrie, începând cu ora 10:00, proiectul de hotărâre a fost scos în dezbatere publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. La dezbaterea publică organizată în sala de şedinţe a Consiliului Local au participat cei doi viceprimari, reprezentanţii Serviciului Public Siguranţa Traficului (SPST) şi Poliţiei Locale, un consilier local şi, după cum era de aşteptat, doar doi cetăţeni.

Proiectul de hotărâre integral supus vineri dezbaterii publice poate fi consultat în continuare pe site-ul oficial al Primăriei la adresa www.satu-mare.ro,, secţiunea Dezbatere Publică, iar cel puţin încă o săptămână de acum înainte cetăţenii pot formula propuneri şi obiecţii.

De la bun început, Adrian Neacşu, şeful SPST, a precizat că după aprobarea proiectului de hotărâre va deveni prioritară acţiunea de ridicare şi transportare a maşinilor oprite neregulamentar pe drumurile publice (carosabil, trotuar, parcări ori spaţii verzi) sau în orice spaţiu public şi privat al municipiului Satu Mare, blocarea roţilor urmând a fi aplicată doar în cazul în care spaţiul unde se vor afla maşinile nu va permite accesul autoutilitarei prevăzuută cu macara. Adrian Neacşu, precum şi reprezentanţii Poliţiei Locale au subliniat şi faptul că, faţă de regulamentul aplicat până în urmă cu un an, când activitatea de blocare a roţilor a fost suspendată în urma acţiunilor deschise în instanţă de câţiva cetăţeni revoltaţi, textul actual al proiectului de hotărâre, respectiv al regulamentului au suferit doar modificări de formă, nu de esenţă. Totodată, acesta a fost conceput după consultări cu colegii din alte municipii din ţară – precum Cluj Napoca şi Timişoara – unde regulamentul este aplicat cu succes, şi în aşa fel încât să nu mai poată fi atacat în instanţă de către proprietarii de autovehicule nemulţumiţi. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că prin aplicarea regulamentului, respectiv prin ridicarea maşinilor oprite neregulamentar, sau prin blocarea roţilor acolo unde se va impune, se doreşte exclusiv crearea şi menţinerea ordinii pe carosabil, nicidecum atragerea de venituri cu orice preţ.

De altfel, Adrian Neacşu a prezentat o situaţie centralizată a activităţii de blocare a roţilor pentru perioada când a funcţionat vechiul regulament, cu menţiunea că, întrucât singurii care au de suferit sunt sătmărenii, veniturile ce revin municipiului în urma sancţiunilor aplicate sunt foarte mici Astfel, 10% dintre maşinile blocate la roată au fost din străinătate, aproximativ 25% au fost din alte judeţe – iar în acest caz suma reprezentând cuantumul sancţiunii intră în bugetul autorităţilor locale respective – în timp ce în cazul a 10-15% dintre autoturisme nu a putut fi stabilită adresa proprietarilor.
Orientativ, tariful pentru ridicarea maşinilor va fi între 300-400 lei, la care se va adăuga amenda contravenţională.

Un Comentariu la "Gata cu joaca: maşinile oprite neregulamentar vor fi ridicate!"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.