150 de ani de la fondarea ASTREI

Oameni politici, directori de instituții și multă, multă lume astăzi, 18 noiembrie, la manifestările ocazionate de trecerea a 150 de ani de la fondarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român.

Manifestările au început la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, de la ora 11.00, cu dezvelirea bustului ”Leului din Șișești” așezat lângă intrarea în sala festivă a instituției. Oaspeții au fost primiți în aplauzele elevilor așezați pe două rânduri de la parterul școlii și până la etajul II. La eveniment au fost prezenți senatorul social-democrat de Satu Mare, Valer Marian, deputatul liberal Viorel Buda, prefectul județului Satu Mare Radu Giurcă, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, delegați din județele Sălaj, Maramureș dar și oaspeți din Cluj Napoca, respectiv directori de școli din tot județul.

După intonarea imnului național al României și al imnului Uniunii Europene de către Corul bărbătesc de la Finteușu Mare din Maramureș au urmat cuvintele de salut și alocuțiunile oamenilor politici dar și oaspeților din celelalte județe.

Cuvântul de salut a fost rostit de directorul instituției gazdă, Ioan Pop, după care a fost dezvelit bustul profesorului, preotului și marelui om de cultură Vasile Lucaciu. Bustul a fost sfințit de preoți ai cultelor ortodox și greco-catolic, după care au luat cuvântul, rând pe rând, invitații amintind în alocuțiunile lor figura marcantă a lui Vasile Lucaciu. ”Bustul este opera sculptorului sătmărean Radu Ciobanu. Trebuie să vă spun că Vasile Lucaciu a fost cel de-al doilea profesor de limbă română a Liceului Catolic Regesc din Satu Mare, azi Colegiul Național (CN) ”Mihai Eminescu”. De altfel primul dascăl de limbă română a fost nimeni altul decât Petru Bran”, a declarat Ioan Pop.

Manifestările ocazionate de ziua ASTREI au continuat apoi, de la ora 12.00 la Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” din Satu Mare. În holul instituției a fost organizată și o expoziție de fotografii și de carte care relevă activitatea marelui om de cultură. Sala de concerte a instituției a găzduit un simpozion intitulat ”150 de ani de la înființarea ASTREI”, urmat din un moment artistic omagial și de un spectacol de interpretare de cântece corale vechi.

Tot în cursul zilei de astăzi, se va face și o vizită la Casa Memorială Vasile Lucaciu, după care va avea loc și o întâlnire cu profesorii și elevii Școlii cu clasele I-VIII ”Dr. Vasile Lucaciu” din Apa. Deplasarea la Apa face parte din cadrul proiectului ”Toamna, acasă la Vasile Lucaciu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.