Calamitățile și dezastrele naturale nu intră pe lista de priorități a Primăriilor din comunele județului Satu Mare

Cu toate că, potrivit directorului Organizației de Crucea Roșie Satu Mare, Rodica Borlan, toate cele 15 comune din județ implicate în proiectul ”Fii pregătit – să înfruntăm calamitățile și dezastrele naturale împreună”, au fost deosebit de interesate de această problematică, la prezentarea proiectului, astăzi, 17 noiembrie, nu au fost prezenți decât trei primari în Sala mică de ședințe a Consiliului Județean (CJ).

Doar Primăriile din Cămin, Crucișor și Berveni și-au trimis reprezentanții la ședința de astăzi. La întâlnire a mai fost prezentă și o delegație a Crucii Roșii din județul Szabolcs-Szatmar-Bereg respectiv reprezentanți din Bihor ai organizației. Despre proiect trebuie știut că este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 și este derulat în parteneriat cu filiala din Szabolcs-Szatmar-Bereg a Crucii Roșii și susținut în calitate de partener asociat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” Satu Mare. Potrivit Rodicăi Borlan obiectivul proiectului constă în creșterea capacității de reacție a populației din județele transfrontaliere Satu Mare și Szabolcs-Szatmar-Bereg, amenințate de catastrofe și calamități naturale, printr-o abordare integrată. ”Este vorba despre alunecările de teren, inundații și incendii de proporții. Pentru a reacționa cât mai profesionist în asemenea situații am pregătit persoane care să acorde atât suportul psihologic cât și primul ajutor în caz de catastrofe. Proiectul a fost lansat anul trecut în decembrie și se finalizează anul acesta în noiembrie”, a declarat Borlan.

În cadrul proiectului au fost instruiți 20 de viitori formatori (zece maghiari și zece români) pentru cei care vor acorda suportul psihologic în caz de dezastre naturale, 120 de viitori specialiști în prevenirea și combaterea dezastrelor și calamităților naturale, 160 de voluntari care au fost instruiți în acordarea primului ajutor în caz de situații de risc. Beneficiarii proiectului sunt autoritățile locale și populația din: Satu Mare, Craidorolț, Moftin, Căpleni, Berveni, Cămin, Ciumești, Andrid, Căuaș, Hodod, Bogdand, Crucișor, Bârsău, Micula, Livada și Turulung.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.