Săli de operaţie de 900.000 euro la Spitalul Judeţean


Până la începutul lunii martie, anul viitor, două dintre sălile de operaţie ale Blocului Operator din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare vor fi reabilitate integral şi vor fi dotate cu aparatură şi echipamente medicale de ultimă generaţie. Este vorba despre o investiţie de 900.000 euro a cărei derulare a fost iniţiată după obţinerea finanţării prin intermediul unui proiect de cooperare transfrontalieră PHARE CBS.
Valoarea totală a proiectului este de 1,8 milioane euro, din care jumătate revin Spitalului “Josa Andras” din Nyregyhaza – în calitate de lider de proiect, iar jumătate Spitalului Judeţean Satu Mare. Chirurgul Barcza Daniel este cel care a iniţiat proiectul pentru partea română şi susţine că a fost motivat exclusiv de dorinţa de-a pune la dispoziţia colegilor de la Chirurgie apartură şi echipamente moderne, precum şi condiţii speciale de lucru, dar şi pentru că pacienţii trebuie să se simtă în siguranţă dacă sunt operaţi la Spitalul Judeţean Satu Mare.

Conform proiectului, o parte din sumă, respectiv 320.000 euro, sunt folosiţi pentru lucrările de reabilitare integrală a celor două săli de operaţie şi a spaţiilor aferente – în suprafaţă totală de 240 mp – iar diferenţa – adică 580.000 euro, pentru dotarea cu echipamente şi aparatură medicală de ultimă generaţie. Unele dintre acestea, precum sistemele de climatizare şi ventilaţie cu aer steril cu care vor fi prevăzute cele două săli, vor fi folosite în premieră la Spitalul Judeţean Satu Mare. De asemenea, pe lângă cele două mese de operaţie şi un turn laparoscopic în sistem Full HD, care se află deja la Spitalul Judeţean, alte dotări vor consta într-o unitate electrochiturgicală monopolar şi bipolar, un echipament pentru extirparea tumorilor la ficat, bisturiu cu ultrasunete pentru spargerea calculilor renali, sterilizator cu plasmă, echipamente integrale de anestezie, cameră video integrată în lampa de operaţie, respectiv un sistem modern de videoconferinţă.

După semnarea contractului de finanţare şi organizarea licitaţiilor, lucrările de reabilitare au început în luna octombrie a.c. şi vor fi gata la 1 martie 2012.

2 Comentarii la "Săli de operaţie de 900.000 euro la Spitalul Judeţean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.