Știați că …?

Gheorghe Bulgăr, cel care și-a dat numele sălii de lectura a Bibliotecii Județene (BJ) Satu Mare s-a născut la Sanislău? Primii ani de școală le-a urmat în satul natal iar liceul la prestigiosul așezământ de învățământ orădean, ”Emanoil Gojdu”. Și-a luat licența la Facultatea de Litere București. A publicat articole la Revista Fundațiilor Regale condusă de Camil Petrescu dar a semnat articole și în ziarele ”Timpul” și ”Adevărul”. În perioada 1949-1953 a fost asistent universitar la Facultatea de Litere București, după care a fost demis și trimis ca cercetător la Institutul de Lingvistică unde a lucrat timp de zece ani.

A semnat ca unic autor nu mai puțin de 23 de volume și a colaborat la alte 12 cărți, a prefațat și tradus zece tomuri și a semnat peste 350 de articole și studii apărute în diferite ziare și reviste. De asemenea, a fost profesor la Universitățile din Sorbona (1965-1967), Lyon (1978-1980) și Bordeaux (1988-1990).

”Cultură și limbaj”, ”Sinteze de Limba Română”, ”Dicționar de teorie literară”, ”Studii de stilistică și limbă literară” alături de ”Dicționar de omonime”, ”Dicționar de paronime”, ”Dicționar de sinonime” și ”Dicționar de arhaisme și regionalisme” volumele I și II, sunt doar câteva dintre lucrările semnate de marele om de cultură sătmărean. A decedat la București, în 2002.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.