Patru accidente de muncă mortale, în primele nouă luni din acest an

În primele nouă luni din acest an au fost înregistrate patru accidente de muncă. Potrivit inspectorului șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare, Sabin Pop, dintre acestea una dintre tragedii a avut loc pe raza județului Satu Mare iar celelalte trei s-au petrecut în județele: Sălaj, Cluj și Bacău.

”Cele patru victime au fost angajații unor firme sătmărene care efectua lucrări în mai multe județe din țară”, a declarat Pop. Anunțul a fost făcut astăzi, 14 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul instituției. La întâlnirea cu jurnaliștii au fost prezenți inspectorul șef al instituției, Cristian Sasu și cei doi adjuncți, Sabin Pop respectiv Alin Dan.
Cristian Sasu a făcut referire la principalele modificări legislative care au intrat în vigoare de la începutul acestui an, iar adjuncții au prezentat activitățile pe primele nouă luni din acest an, al compartimentelor pe care le coordonează. Potrivit inspectorului șef, în urma controalelor efectuate în perioada luată în discuție ”avem în lucru trei dosare penale a unor patroni care aveau mai mult de cinci persoane angajate la negru”. Mai secretos în prima fază, în cele din urmă Sasu a declarat că este vorba despre domeniile transporturilor și cel al alimentației publice, însă nu a precizat numele firmelor respective. ”Noi ne-am făcut treaba. Urmează ca judecătorii să instrumenteze aceste cazuri iar noi vom acționa în funcție de aceste hotărâri”, a precizat Sasu.

Potrivit bilanțului prezentat de conducerea ITM Satu Mare, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie ”a crescut numărul controalelor efectuate. Pot să vă spun că cei mai mulți angajați la negru se află în comerț, în rândul celor care lucrează în restaurante și baruri după care vin cei din domeniul construcțiilor. În perioada analizată au fost depistați 116 patroni care aveau personal fără forme legale iar cuantumul total al amenzilor aplicate a fost de 941.000 lei”, a declarat Alin Dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.