Defilare cu lampioane în centrul Sătmarului

Sute de sătmăreni, adulţi şi copii au luat parte astăzi, 10 noiembrie, la defilarea cu lampioane în centrul urbei. Cei prezenţi au făcut înconjurul parcului din Piaţa Libertăţii acompaniaţi de fanfară.

Evenimentul a fost organizat de Liceul Teoretic German “Johann Ettinger”, Ansamblul folcloric “Gemeinsam” şi credincioşii bisericii Calvaria, cu ocazia Zilei Sfântului Martin (care potrivit calendarului catolic se sărbătoreşte în ziua de 11 noiembrie). La procesiune au luat parte mulţi copii cu lampioane de hârtie confecţionate chiar de ei.

Sărbătoarea a fost adusă la noi în judeţ de către şvabii de pe Valea Rinului unde, în 11 noiembrie este declarat oficial carnavalul. Potrivit tradiţiei în seara de Sfântul Martin are loc o procesiune a copiilor când micuţii parcurg un anumit traseu cu lămpaşe în mâini şi cântând cântecul lui Martin (Martinslied).

Acest obicei îşi are rădăcinile în primele secole de după Hristos. Legenda spune că Sfântul Martin mergând într-o iarnă geroasă călare a întâlnit un cerşetor care suferea de frig. Văzându-l sfântul a rupt în două mantia sa şi i-a dat o jumătate cerşetorului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.