”Băile Valea Măriei și izvoarele de apă minerală”

Aceasta este tema expoziției de fotografii și documente a cărei vernisaj a avut loc astăzi, 11 noiembrie, de la ora 13.00, la sediul central a Muzeului Județean (MJ) Satu Mare. Despre documentele expuse au vorbit directorul adjunct al MJ Satu Mare, Szocs Peter și președintele Asociației SAVO – Scrieri ale vechiului oraș, Ovidiu Mica.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean (CJ), Asociația SAVO Satu Mare și instituția gazdă. Cei interesați pot găsi printre exponate, documente vechi care atestă calitatea apelor minerale din zona Valea Măriei dar pot afla și multe informații despre istoria zonei. De altfel, printre exponate se regăsește și fotocopia unui document în care se spune că ”La 17 februarie 1905, ora 9 a.m., În Municipiu, Jakab Hausmann – arendașul izvoarelor de apă minerală din Turvekonya (Tur) deținute de contele Gabor Vay – a înregistrat, la Camera de Comerț și Industrie Debrețin, pentru arendarea sa de apă minerală din Valea Măriei, marca ”Maria”, reprezentată sub numele curent 104, pentru a o aplica pe apa minerală a izvorului Maria și să o folosească de etichetă pe sticle, ambalaje și lăzi. Număr de înregistrare: 28331”.

De asemenea, din expoziție face parte și o ”Autorizație sanitară” din 1935 care atestă calitatea apelor minerale de la Valea Măriei dar și un ”Brevet de industrie” ce datează din același an.

Un Comentariu la "”Băile Valea Măriei și izvoarele de apă minerală”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.