Prieten cu Octavian Goga, Ady Endre și mulți alți scriitori și artiști atât din țară cât și din străinătate, Aurel Popp a fost unul dintre cei mai de seamă creatori de artă din Satu Mare? Deși Liceul de Artă îi poartă numele iar în plimbările în centrul Sătmarului adesea trecem pe lângă Atelierul Memorial al artistului situat pe strada care îi poartă numele (Aurel Popp), la nr. 13, iar mai încolo la o aruncătură de băț întâlnim bustul marelui artist sătmărean, prea puțini sunt cei care știu de fapt, cine a fost Aurel Popp (?). Nu ne-am propus o redare a întregii biografii al artistului ci ne limităm la câteva spicuiri din torentul unei vieți agitate încercând prin acest demers să vă îndemnăm să vizitați Atelierul Memorial ”Aurel Popp”, unde artistul alucrat până în 1960 dar să și vizionați expoziția permanentă ce-i poartă numele, aflată la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare.
Sculptorul, pictorul și graficianul român s-a născut la 30 august 1879 în comuna Căuaș, județul Satu Mare. Urmează cursurile școlii primare în satul natal, apoi la Craidorolț după care la Carei. În cursul anilor de liceu se împrietenește cu poetul Ady Endre. În 1889 se înscrie la Școala superioară de desen și caligrafie din Budapesta, iar în anul IV a avut șansa să ajungă în Italia, cu o bursă de studiu, ocazie cu care vizitează: Roma, Siena, Perugia, Assisi și Orvieto.
Ca urmare a unei burse din partea Ministerului Cultelor, pleacă la Paris unde se înscrie la Academia Julian pentru a studia pictura (1911-1913).Participă la o serie de expoziții dar se dedică și lumii afacerilor. Între anii 1923-1927 conduce la Satu Mare, atelierul de porțelanuri și olărie DAC, care ulterior va falimenta. În această perioadă își realizează cele mai însemnate lucrări, în special cu tematică socială. În 1936, împreună cu Ioan Thorma organizează Congresul artiștilor plastici din Transilvania și Banat. De asemenea, participă cu mai multe proiecte și machete la un concurs pentru monumentul memorandistului Vasile Lucaciu dar proiectează și un monument dedicat lui Nicolae Bălcescu. Încetează din viață la 8 august 1960, la vârsta de 81 de ani.