Groapa de gunoi de la Doba, lăudată de ministrul Borbelyi Laszlo


Prezent la Satu Mare joi, 10 noiembrie, ministrul Mediului și Pădurilor – Borbelyi Laszlo a felicitat conducerea Consiliului Județean pentru operativitatea cu care a realizat depozitul ecologic din localitatea Doba și a promis sprijin financiar în continuare. Tot joi, în cadrul unei întâlniri cu primarii și reprezentanții instituțiilor subordonate Ministerului Mediului, Borbelyi Laszlo a tras un serios semnal de alarmă în privința sancțiunilor ce vor fi aplicate celor care nu vor lua măsuri pentru prevenirea izbucnirii de incendii necontrolate asemeni celor care s-au produs aproape zilnic pe teritoriul țării.

Borbelyi Laszlo a sosit la Palatul Administrativ în jurul orei 11:30 și, după o întrevedere cu prefectul Radu Giurcă, subprefectul Pataki Csaba, conducerea Consiliului Județean – președintele Csehi Arpad și cei doi vicepreședinți – Mircea Govor și Adrian Ștef, respectiv viceprimarul Kereskenyi Gabor, ministrul s-a întâlnit cu primarii din județ, precum și cu reprezentanții instituțiilor subordonate Ministerului Mediului și Pădurilor. Cu acest prilej, ministrul Borbelyi Laszlo a trecut în revistă situația domeniilor pentru care Ministerul Mediului a alocat și va acorda fonduri în continuare. Este vorba despre amenajarea de parcuri, amenajarea de piste pentru bicicliști, alimentarea cu apă a localităților, depozitele ecologice de deșeuri, împăduririle, casa verde și prevenirea inundațiilor. Și anul viitor este prevăzută alocarea de fonduri pentru asemenea obiective, atât de către Ministerul Mediului cât și din Fondul de Mediu, dar primarii trebuie să înțeleagă că vor fi acceptate spre finanțare doar proiectele întocmite conform ghidurilor elaborate – a atras atenția ministrul Mediului.

Ministrul Borbelyi Laszlo a precizat că are motive să laude conducerea Consiliului Județean, deoarece a luat taurul de coarne în privința realizării proiectului atipic al depozitul ecologic de la Doba, în consecință în numai doi ani a obținut de la Ministerul Mediului circa 31 milioane lei pentru a finaliza prima celulă a depozitului și amenajările aferente, pentru anul viitor fiind preconizată alocarea a încă cel puțin 13 milioane lei. Și la alte proiecte, județul Satu Mare stă bine, a precizat Borbelyi Laszlo. Este vorba despre alimentarea cu apă, unde există un proiect de 100 milioane euro, finanțat prin POS Mediu, pentru tot județul, fiind necesară urgentarea procedurilor privind organizarea licitațiilor. De asemenea, pentru Fondul de Mediu au fost depuse mai mult de 25 de proiecte pentru casa verde, pentru pistele de bicicliști există șapte proiecte din care care cel puțin două vor câștiga finanțările solicitate, iar la alimentare cu apă, șase comune au obținut finanțare de peste 35 milioane lei.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a lansat un avertisment cât se poate de serios la adresa primarilor și responsabililor pe probleme de mediu în ceea ce privește măsurile pe care sunt obligați să le ia pentru a se evita izbucnirea de incendii necontrolate pe tarlale și în păduri. Laszlo Borbelyi a atras atenția că legislația în domeniu este foarte fermă și că prevede inclusiv sancțiuni cu închisoare de la trei luni la un an pentru cei care aprind focuri pe tarlale și în păduri fără să dețină aviz din partea Agenției pentru Protecția Mediului. De altfel, situația este de-a dreptul stupefiantă în această privință, deoarece în acest an, la nivel național au fost eliberate cel mult trei asemenea avize.

În altă ordine de idei, înainte de-a se deplasa la depozitul ecologic de la Doba, iar mai apoi la Hodod, unde a fost inaugurat tronsonul de drum afectat de alunecările de teren, reabilitarea fiind finanțată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, ministrul Borbelyi Laszlo a răspuns intervenției președintelui Csehi Arpad și a promis că va sprijini în continuare județul Satu Mare atât prin organizarea unei noi sesiuni pentru proiectele privind alimentarea cu apă, cât și în vederea acceptării proiectelor pentru amenajarea de parcuri în funcție de numărul de locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.